CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. március 20., csütörtök 23:05


'Az EU házhoz jön' - Európai Uniós szeminárium és konferencia mikro-, kis- és középvállalkozások részére

"Az EU házhoz jön" - Európai Uniós szeminárium és konferencia mikro-, kis- és középvállalkozások részére

A Gazdasági és Közlekedési minisztérium 150 kistérségi felkészítõ programja

    A kiskereskedelem, az építõipar a szõlészet és borászat szakszemináriumok iránti érdeklõdés volt a legélénkebb Sopronban – a faipar, gépipar, valamint a vendéglátás mellett – a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara, az Ipartestületek Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége segítségével szervezett “Az EU házhoz jön” címû országos felkészítõ programon .

Berényi Ferenc az  ITD  képviseletében köszöntötte a megjelenteket

    A mai soproni rendezvényen több mint kétszázan vettek részt a B.W. Pannonia Med Hotel Európa termében, ahol a résztvevõket Walter Dezsõ, Sopron polgármestere köszöntötte, aki elmondta: a délelõtti szekcióülések sikere, valamint a délutáni plenáris ülés egyaránt megerõsítette abban a meggyõzõdésében, hogy eddig is az EU része voltunk, és, hogy a jövõben is a része leszünk.

Walter Dezsõ polgármester: Sopron életének a három jelentõs évszáma mellé 2003.  is hozzáíródik
    A mesterségesen létrehozott határok el fognak tûnni - mondta a polgármester, aki hozzátette: Sopron mindig tisztelettel és szeretettel fogadja a városba jövõket.
    A Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara részérõl Horváth Vilmos elnök szólt a résztvevõkhöz. Kijelentette: az EU gazdasági körülményei között a kamaráknak meghatározó szerepük lesz a vállalkozások kihívásokra való felkészítésében.
Horváth Vilmos: Felkészült vállalkozók és erõs kamara csatlakozzon

    Erõs kamarákra van szükség, úgy ahogyan eddig is a Gazdasági Minisztérium elsõ számú támaszai voltak a kamarák - jelentette ki Horváth Vilmos elnök.
    A magyar kormány kis- és középvállalkozás fejlesztési politikájáról  Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tartott elõadást.
- Az uniós csatlakozás sikere nem a kormány, hanem a a vállalkozók, a jelenlévõk sikere - mondta a miniszter, aki a felkészítés jelentõségét abban látja, hogy idõt nyerhetnek a magyar vállalkozók a felkészülés konkrét lépéseinek megtételéhez.

Csillag István miniszter: szövetségesek köztársasága leszünk

    Csillag István miniszter beszélt arról, hogy a jelenlegi kabinetnek sikerült helyreállítania az 1996-2000 közötti gazdasági növekedést. Csak egy növekedõ, egyensúlyban lévõ, valamint export- és beruházásvezérelt gazdaság képes az EU-ban helytállni - fejtette ki a miniszter, hozzátéve: mindehhez szükséges a versenyképesség javítása, a vállalkozások számának növelése, ami egyben a munkahelymegtartás és -létrehozás eszköze is.
    A beruházásokhoz való kedv- és feltételteremtés, az adóterhek csökkentésével összefüggõ jövedelemnövekedés, a vállalkozói hitelekhez való hozzáférés, valamint a forrásokhoz való hozzáférést sefítõ állami támogatás fontosságát is kiemelte Csillag István miniszter, hangsúlyozva a megvalósítás alapelveit: a versenyképesség növelését, egyenlõ hozzáférés biztosítását, átlátható szabályozást, valamint a tisztességes versenyt.
- Nem leszünk szövetségi köztársaság, de a szövetségek köztársaságának kell lennünk - jelentette ki.

    Karl Kaplan, Burgelad tartományának gazdasági minisztere ismertette Ausztria EU-s csatlakozásának a gazdaságot, és a vállalkozói szférát illetõ tapasztalatait. Két történelmi esemény révén kerül Burgenland a perifériáról Európa középpontjába - jelentette ki a miniszter: az 1989-es határnyitás és az 1995-ös EU-csatlakozás által.

Karl Kaplan: Fontos, hogy a referendum jól elõkészített legyen

- Helyes volt a csatlakozás melletti döntés, mert a gazdasági élet több területén fellendülést, pozitív eredményeket hozott. Az infrstruktúrafejlesztés területén még meglévõ tennivalókról is szólt a tartományi miniszter, aki leszögezte a bérek felzárkóztatása, a társadalombiztosítási hozzájárulás területén akadtak problémák.
A gyakorlatilag már uniós tapasztalatokat jelentõ,  Magyarországgal való eddigi  együttmûködést, közös, a térségben megvalósult projektjeit is felsorolta: magyar-osztrák ipari park, nemzeti parkok, kerékpár- és turistautak utak.
Karl Kaplan kifejtette azt is, hogy London-Ruhr-vidék-Spanyolország gazdasági "mag"-hoz hasonlóan alakulhatna ki egy Berlin-Budapest-Pozsony-Adria térségben húzodó, gazdasági potenciált koncentráló terület.

Parragh László elnök: a befektetõk kivonulását más befektetõk érkezése követi

    Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a kamaráknak, a gazdaság szereplõinek képviseletében feladatuk, hogy a politikai döntéshozókra hassanak, azért, hogy a vállalkozások mûködésének optimális gazdasági feltételeit megteremtsék. Három kihívás elõt állnak a vállalkozók: a gazdasági és politikai rendszerváltás körülményei mellett a globalizáció, és az EU-csatlakozás teremtette konjuktúrában kell megtalálniuk a helyüket. Parragh László elõadásából, az  magyar és osztrák kis- és középvállalkozások összehasonlító számadataiból kiderül, Magyarországon még mindig sok a kényszervállakozás, nagy a multinacionális cégek aránya, és kisebb a mûködés hatékonysága. A csatlakozásra való felkészülés elemeit ismertetve – az elõadó többek között – kifejtette: tudatilag, jogszabályi szinten, szakmai ismeretek, és versenyképeség területén egyaránt szükséges a megfelelõ felkészülés. Akadályokról, csatlakozási különbözõségekrõl szintén szót ejtett az elõadó.

    A konferencia további részében a kis- és középvállalkozások támogatásának eszközeirõl Apatini Kornélné, a GKM helyettes államtitkára, a vállalkozások és a bankok kapcsolatáról Stolz Péter, az MKB helyettes vezérigazgatója beszélt; a Magyarországtól Németországig terjedõ családi vállalkozását  Csonka Tivadar, üvegipari vállalkozó mutatta be. Dr. Georg Demeter a Burgenlandi Könyvvizsgálói Kamara elnöke az ausztriai vállalatalapítás adminisztratív és jogi feltételeirõl, adózási kérdésekrõl tartott elõadást, Mag. Friedrich Ebner a Leier-Baustoffe Holding igazgatója EU-s tapasztalatokról szólt.
    A konferenciát film- és termékbemutató, a vándorserleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének való átadása, valamint magyar-osztrák kisvállalkozói párbeszéd zárta..
    A februárban indított  EU csatlakozási felkészítõ program soproni rendezvényét a szervezõk és a résztvevõk egyaránt hasznosnak ítélték meg.

T.É.

Kapcsolódó cikk:

Európai Uniós felkészítõ program kis- és középvállalkozóknak