CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. március 21., péntek 15:39


Hármas Duna-vidék Eurorégió elnökségének ülése zajlott Győrben

Hármas Duna-vidék Eurorégió elnökségének ülése zajlott Gyórben

    A Hármas Duna-vidék Eurorégió 2001 januárjában alakult szervezet, amely a szlovák - magyar határ menti területek kapcsolatainak feljesztését tűzte ki célul, a gazdaság, a kultúra, a környezetvédelem, az oktatás és a területfejlesztés terén.
    A 2002. év végi szlovákiai és magyarországi önkormányzati választásokat követően most első alkalommal találkoztak a HDV
Eurorégió Elnökségének tagjai, akik mindkét oldalon önkormányzati politikusok.

    A március 20-i ülésen dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Medgyasszay László alelnök látta el a házigazdai teendőket.
A rendezvényen résztvettek: Győr-Moson-Sopron Megye részéről dr. Szakács Imre, dr. Medgyasszay László, Böősy Imre, Lukácsi István, Magyar Attila
A szlovák fél részéről: Juhos Ferenc, Nádszeg polgármestere, a Csallóköz-Mátyusföldi Regionális Társulás elnöke; Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere, Keszegh Pál, a Nagyszombati Kerületi Hivatal elöljárója; Mézes Sándor, Galánta polgármestere; Fenes István, Gabcikovo polgármestere.
    Az ülés során a felek elhatározták, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek az Eurorégió munkabizottságainak tevékenységére és a júniusig elkészülő, az Eurorégió elkövetkező éveit meghatározó Akcióprogram kidolgozására. A korábban elindított kezdeményezéseket továbbra is támogatják, ez év májusában pedig közös területfejlesztési konferencia megrendezését tervezik.
Egységes támogatásra talált a Dunamenti Nemzeti Park létrehozásának ötlete, melynek érdekében további egyeztetések kezdődnek mindkét oldalon a hivatalos szervekkel (Nagyszombati Kerületi Hivatallal).
    A Szervezet soros elnöki tisztét az Alapító Okirat szerint az alapítás óta eltelt időszakban Győr-Moson-Sopron megye töltötte be. A tegnapi ülésen dr. Szakács Imre átadta a szervezet soros elnöki tisztét Juhos Ferencnek, aki jelenleg a Csallóköz -Mátyusföldi Regionális Társulás elnöke, Nádszeg polgármestere.
P.Z.