CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. március 21., péntek 22:38


A soproni egészségügy helyzetét áttekintő, valamint fejlődésének lehetséges irányait meghatározó egészségügyi koncepció elkészítésére van szükség

A tervezett városi 'Egészségügyi koncepció' alapkérdései

A tervezett városi "Egészségügyi koncepció" alapkérdései

    Kalmár István Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Horváth Zoltán Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója, kórházi főorvos,
 "A tervezett Egészségügyi koncepció alapkérdései" témában tartott sajtótájékoztatót a soproni városházán.

    A soproni egészségügy helyzetét, kilátásait áttekintő, valamint fejlődésének lehetséges irányait meghatározó egészségügyi koncepció elkészítésére van szükség - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az egészségügyi koncepció elkészítésére – amint azt Kalmár István alpolgármester ismertette – dr. Horváth Zoltán alapellátási igazgatóra esett a városvezetés választása. 

Dr. Horváth Zoltán alapellátási igazgató és Kalmár István alpolgármester

    Dr. Horváth Zoltán egyrészt, a koncepció szintjén vázolta a jelen helyzetet, valamint a jövőbeli terveket, másrészt a megvalósult egészségügyi fejlesztéseket követő továbbfejlesztés lehetőségeit.
    Az igazgató elmondta: a  továbbfejlesztett koncepció alappillére nem lehet más, mint annak az igénynek a teljesítése, amelyet a lakosság az egészségügytől elvár.
    Az intézményi munka területei adottak, valamint a szociálpolitikai kérdések elvi pontjai is meghatározottak, azonban alap-feladat ezeknek a programpontoknak tartalommal való megtöltése.
    Országos szinten a népegészségügyi program, hosszú távra – politikai ciklusoktól függetlenül – határozza meg az egészségügy területén követendő alapelveket.
    Egyik fő feladat: városi szinten adaptálni a népegészségügyi programban foglaltakat, a gyakorlatba átültetve azokat a feladatokat, amelyek a városban megoldásra, vagy továbbfejlesztésre várnak.

- Sajnos az országra jellemző rossz egészségügyi  mutatók Sopronra is érvényesek - mondta a városi alapellátás igazgatója. Ezért az első programpont a népegészségügyi programban is megfogalmazott elv szerint: Sopron lakossága egészségügyi mutatóinak meghatározása - jelenette ki, mindezekhez hozzáfűzte: az adatok ismeretében a szakemberekkel az egészségügy javítását célzó, egységes intézkedési tervet kell kidolgozni, valamint a városvezetés felé interpretálni a terv megvalósítása lehetséges módozatait.
- Nem lehet mennyiségi szinten kezelni az egészségügyet - jelentette ki Dr. Horváth Zoltán, csak a célirányos, előre kidolgozott elvek alapján vezényelt egészségügyi ellátás és városvezetési koncepció vezethet eredményre.
Az egészségügyi ellátási szintekről is szólt az alapellátás igazgatója, leszögezve: az egészségügyi intézmények és alapellátással foglalkozó területek alkotják a városi egészségügyi ellátás pilléreit.
    A közelmúltbeli kórházban történt változásokkal kapcsolatban kifejezte azon reményét, hogy az eredményes munkavégzéshez vezet majd.
    Az alapellátási szinten a városban betegségügyről és nem egészségügyről kell beszélni - mondta, kifejtve: az új rendszerbe belépett háziorvosoknak sok problémát kellett megoldaniuk, egy olyan vállakozási rendszerbe kerültek azzal, hogy az un. funkcionális privatizáció részei lettek, ami nem jelentette az alapellátás megoldását, ezért szükséges az egész rendszer átgondolása.
- A preventív megelőző program sem megfelelő Sopronban, amely területen rövid időn belül szintén változtatni kell - mondta Dr. Horváth Zoltán, hozzátéva: több tényezős okok miatt, az alapellátási szinten megnyilvánuló prevenciós programmal  a lakosság nem elégedett. A betegirányítás időfaktora is magas. Az alapellátás és a kórház együttműködése tartalékokat rejt magában, amely az egységes szemlélettel való együtt-menedzselés kérdését veti föl.
    Az előző években az alapellátás, az egészségügyi ellátás és az önkormányzat testülete között az információáramlás sem volt tökéletes. A városi ügyeleti ellátás rangjára méltó odafigyelést igényel - volt a véleménye az alapellátási igazgatónak

    Kalmár István alpolgármester jó hírrel szolgált a sajtónak. Egy közelmúltbeli Egészség- és Családügyi minisztériumi rendezvény kapcsán tájékozódhatott személyesen arról, dr. Göbl Gábortól, az Országos Mentőszolgálat vezetőjétől, hogy a soproni mentőállomás ügye kiemelt helyen szerepel a mentőszolgálat fejlesztésére létrehozott Európa-terv projektben, amely ténynek – remélhetően – még az idei évben a soproniak eredményét is láthatják.
A 2004. évi tervekben második, míg a 2005. éviben az első, kiemelt helyen szerepel a soproni mentőállomás, tény, amely azt jelenti, hogy a projekt finanszírozása biztosított lesz - jelentette ki az alpolgármester.
    Kérdésre válaszolva Kalmár István elmondta a mentőállomás tervezési és kivitelezési munkáira egyelőre 200 millió forintos támogatásra van esély, amelyhez az önkormányzatnak további forrásokat kell biztosítania, illetve a város feladatának tartja további források megszerzése érdekében lobbitevékenység folytatását.

T.É.