CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. március 21., péntek 23:58


'Tavasznap Európában' konzultációs fórum soproni diákokkal

"Tavasznap Európában" konzultációs fórum soproni diákokkal

    Három középiskola kétszáznál több tanulója vett részt ma a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében tartott Európa jövőjével kapcsolatos eszmecserén, amelynek meghívott vendége Dr. Szájer József az Országgyűlés alelnöke, az Európai Konvent tagja volt.

    Ugyan az április 12-ei népszavazás eredményétől függően, de minden valószínűség szerint, felnőtt életüket már az Európai Unió állampolgáraiként kezdik meg azok a diákok, akik a tegnap igen aktívan és élénk érdeklődéssel vettek részt “Tavasznap Európában” címmel meghirdetett eseményen. Amennyiben pedig, a jelenlegi magyar középiskolások a soproni Berzsenyi Evangélikus Líceum, a Széchenyi István Gimnázium és a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium tanulóihoz hasonló mértékben felkészültek, öntudatosak, aktívak, nyitottak és felelősségteljesek, akkor Magyarország jövőbeli EU-n belüli érdekérvényesítése jó kezekben lesz.

    A Líceum dísztermének előterében az alsóbb osztályba járó berzsenyisek, Európai Unió témakörben készített montázsaiból, rajzaiból, plakát- és bélyegterveiből rendezett tárlat szintén ez előbbiekről győzte meg a rendezvényen résztvevőket, illetve arról is, hogy fontos és lehetséges – a megfelelő módszerekkel – minden korosztályt arról tájékoztatni, hogy mivel is jár az uniós csatlakozás.

    Linter Bernadett, Hekli Hajnalka, Tóth Judit berzsenyis diákok az EU történetét, intézményeit, működését, jelképeit, valamint a diákok által készített közvéleménykutatás eredményeit bemutató, a témát kimerítő előadása alatt Szájer József, az Európai Konvent tagja sorra húzhatta ki jegyzetéből azokat a kérdésköröket, amelyeket eredetileg ő is szándékozott volna taglalni, de természetesen az előadás és a párbeszéd további idejére is jócskán maradtak megvitatandó, megválaszolandó kérdések; az EU- tagság előnyei, hátrányai, az EU-ban való egyenjogúság kérdése, továbbtanulási lehetőségek ugyanúgy foglalkoztatják a középiskolásokat, mint a magyar nemzet jövője, a határon túli magyarok sorsa, a szülőváros EU keretein belüli boldogulása, a vállalkozások érvényesülése.
    Szájer József hangsúlyozta: a több mint ezer éves Magyarország mindig is Európában volt, még akkor is, ha évtizedeken keresztül vasfüggöny választotta el a többi európai országtól. Most, az EU intézményrendszeréhez csatlakozva egy olyan új Magyarország létrehozásának jött el az ideje, amelynek fejlődését segítheti az uniós tagság, amely, mint Szájer József rámutatott: tudatosan kihasználható lehetőségeket jelent és nem automatizmusokat vagy felülről jövő kényszerű utasításokat. Szájer József arra is rávilágított, hogy a gazdasági élet területein Magyarország már jelenleg is az EU kapcsolatrendszerének része. A csatlakozást illető tévhitek és téveszmék, az unión érdekérvényesítés módjaira vonatkozó gyakorlati kérdések mellett szóba került a közelgő népszavazás is. Szájer felhívta a szavazásra jogosultak figyelmét a szavazáson való részvétel fontosságára; a maga részéről az "igen"-t ajánlotta a konvent-tag politikus.
Dr. Szájer József, Szabó Miklós és Tölli Balázs iskolaigazgatókkal

    A rendezvényt követően – amelyen Tölli Balázs líceumigazgató és Szabó Miklós, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója is résztvett – a három gimnázium tanulói közül többen is egyetértettek abban, hogy rendkívül hasznos volt a konzultáció, többen is értékelték azt, hogy egy európai ügyekben jártas politikus volt az, aki kérdéseikre azonnali és hiteles válaszokat adott.  
 

Együtt a két, szomszédvár-iskola címere

A rendezvény azáltal is szimbolikussá vált, hogy a széchenyis öregdiák, európai politikus Szájer József unióról szóló előadására megvalósult a nagy iskola-szomszédvárak – Berzsenyi, Széchenyi, Szent Orsolya – "uniója", a diákok, a közös jövő érdekében.

Kérdezők és kérdések:
Miért jó az Eu-nak, ha egyszerre ennyi országot vesz fel? Ez nem jelent hátrányt a csatlakozóknak?
Van-e okunk félteni a magyar függetlenséget, a kultúrát?
Folytatódik-e a nemzetegyesítési törekvés? Milyen jövő vár a határon túli magyarokra?
Mi lesz a következménye annak, ha "nem"-mel szavaz Magyarország?

- A mai középiskolás nemzedék éppen aktivitása által, az unió lehetőségeinek kihasználásával nyertesévé tud válni a csatlakozásnak - nyilatkozta a rendezvény után dr. Szájer József.

T.É.