CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 22., szombat 13:37


Utolsó útjára kísérték Dr. Metzl Jánost- Elmarad az Aranysárkány- Idén megkezdődik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója- EuRegio Művészeti Díj- Szőcs Géza tárlata nyílik Győrben

Hírek, események

Utolsó útjára kísérték Dr. Metzl Jánost. A soproni evangélikus temetőben tegnap kísérték utolsó útjára a Pro Urbe és Sopron-díjas dr. Metzl János  nyugalmazott főorvost. Dr. Metzl János (1919-2003) a Magyar Sebész Társaság nyugat-dunántúli elnöki posztja mellett több társadalmi szervezetben fejtett ki jelentős tevékenységet.

Elmarad az Aranysárkány Betgeség miatt elmarad a Petőfi Színházban az Aranysárkány március 22-i Lackner-, és 23-i Jászai-bérletes előadása. A megvásárolt belépőjegyek visszaválthatók, vagy a bérletekhez hasonlóan az előadások későbbi időpontra érvényesek.

Idén megkezdődik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója. A munkálatok részleteiről Esterházy Melinda hercegnőt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke tájékoztatta. A magyar Versailles kastélyépítészetünk európai rangú együttese. A műemlékvédelmi hatóság nemcsak eredeti pompáját szeretné helyreállítani, hanem művelődéstörténeti hagyományait is újjáélesztené. A felújításra idén 700 millió forint jut. - Az első ütem mindenekelőtt a főépületet érinti, ennek a teljes tetőszerkezetét megújítjuk, a belső udvari homlokzatokat, magát a belső udvart a szökőkútjaival és a díszlépcsőt is. Az Esterházy-család jelképesen és a valóságban is jelen lesz az újjáépülő kastélyban: a leszármazottak saját használatra visszakapják az építtető Pompakedvelő Miklós herceg egykori magánlakosztályát. Esterházy Melinda bejelentette: 70 ezer euróval támogatják a felújítást. A hercegnő arra is ígéretet tett, hogy a kastély berendezéséhez műtárgyakat és bútorokat kölcsönöznek majd a családi gyűjteményből (www.dunatv.hu)

EuRegio Művészeti Díj  A Burgenlandi Tartományi Kormányzat kulturális osztálya a 2003. naptári évre pályázatot ír ki az EuRegio Művészeti Díj elnyerésére. A pályázatra festményekkel lehet nevezni. A Díjat egy (1) olyan személy kaphatja meg, akinek a lakóhelye illetve tevékenységének központja az EuRegio West/Nyugat-Pannonia (Burgenland tartomány, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) területén található.
    A Díj összege: 3500 euro
   Kiállítás: A pályázatra beadott alkotások közül kiválasztott legjobb festmények bemutatására a  "Művészet mozgásban" Kulturális Ősz 2003 című rendezvény keretében, az ORF burgenlandi tartományi stúdiójában ill. a 2004. év során Vas megyében rendezendő kiállításon kerül sor.
    Beadás: A magyar oldali résztvevők a Szombathelyi Képtárban 2003. szeptember 1-4. között, mindennap 10 órától 15 óráig adhatják le műveiket és a kért
mellékleteket.
Formai követelmények, valamint további részletes pályázati feltételek a Programajánlóban.

Szőcs Géza győri tárlata A győri Városi Művészeti Múzeumban szervezésében március 28-án, 17 órakor Gaál József grafikusművész nyitja meg Szőcs Géza, soproni grafikusművész "Mindennel lehet játszani" című kiállítását a Váczy Péter-gyűjtemény emeleti kiállítótermében (Győr, Nefelejts köz 3., Magyar Ispita). A tárlat 2003. április 27-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között tekinthető meg.