CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. március 22., szombat 15:59


Megmérettetünk


A közvélemény és az ő kutatása

Megmérettetünk


Manchin Róbert úr, a Magyar Gallup Intézet igazgatója válaszolt lapunk három kérdésére.

- Már kevesebb, mint egy hónap van hátra az Uniós csatlakozásról tartandó magyarországi népszavazás napjáig, április 12. szombatig. Hogyan sűrűsödnek az Önök teendői ezzel kapcsolatban?

- Gyakorlatilag minden hétvégén végzünk ezzel kapcsolatban vizsgálatot - érdekes módon azonban egyetlen magyarországi megrendelőt sem érdekelnek ezek a vizsgálatok. Sem az államigazgatás, sem a sajtó, sem a kommunikációs kampányt szervezők részéről nem tapasztaltunk még érdeklődést. A vizsgálatainkat az Európai Unió felkérésére az ő számukra végezzük. Amit a saját honlapunkon megjelentetünk, azt saját finanszírozásból végezzük, hogy segítsük a magyar közvélemény tájékozódását.

- Közvélemény-kutató helyett közvélemény-formáló cégek - szól a vád Önök ellen, mégpedig ama hozzáállásból, hogy egy-egy előzetes felmérési eredmény közzététele a várható eredményekről jelentős mértékben befolyásolhatja a valóban kialakuló szavazási arányszámot, sőt, még a szavazók részvételi hajlandóságára is kihat. Hogyan lehet bírni ezt az egyik szemem sír, másik szemem nevet állapotot?

- Köszönöm, jól. Ugyanis még nemigen láttam ennek a vélekedésnek semmilyen bizonyítékát - és őszintén szólva nem is hiszem el. Inkább azt mondanám, hogy a modern tömegmanipulációkra építő társadalmakban a propagandisták megtanulták ezeket az információkat is a saját hasznukra fordítani és úgy prezentálni. És persze, ha a számok végképp nem felelnek meg a sugallni kívánt üzeneteknek, akkor még mindig marad az a lehetőség, hogy hiteltelennek, elfogultnak igyekeznek a számukra nem megfelelő információkat és a mögöttük álló szervezeteket beállítani.

- EU-csatlakozásunk esetén Önök hirtelen a nagy kalapban találják majd magukat. Hogyan készülnek e "nagyobb lakásba költözés"-re szakmailag, üzletileg?

- Mi már ebben a nagyobb lakásban lakunk több mint három éve, amikor is Európa legnagyobb, vezető cégeivel folytatott versenyben a Magyar Gallup Intézet nyerte el a tagországok cégei elől a legnagyobb közvéleménykutatási tendert. Azóta a csatlakozásra váró tizenhárom ország lakosságára vonatkozó adatokat innen, Budapestről gyűjtjük és elemezzük Brüsszel számára.

- gyöngyös -