CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. március 22., szombat 20:05


Háború-, EU-, valamint Amerika-ellenes transzparensekkel, jelszavakkal

MIÉP-tüntetés és gyűlés Sopronban

MIÉP-tüntetés és gyűlés Sopronban

    Háború-, EU-, valamint Amerika-ellenes tüntetést rendezett Sopronban a MIÉP.
    Közel száz tüntető zászlókkal, transzparensekkel – amelyek között a Globex-vagyon visszaszerzésére vonatkozó is látható volt –  Trianon-ellenes jelszavakat is skandálva vonult fel Sopron utcáin, majd a város Fő terén Csurka István pártelnök szólt a közel kétszáz összegyűlt érdeklődőhöz.


    Csurka István a "harmadik világháború" ellen emelte fel szavát, élesen bírálva az Amerikai Egyesült Államok Irak elleni hadviselését. Hasonló bíráló hangnemben szólt a Medgyessy-kormány bel- és külpolitikájáról, EU-kampányáról. A pártelnök felszólította a jelenlévőket az EU-csatlakozás elleni szavazásra, hosszan kifejtve mindazokat a negatív következményeket, mint mondta "a csatlakozás csapdáit" –amelyekkel a csatlakozási időszak után Magyarországnak szembesülnie kell.
"Az EU a világ pénzügyi nagyhatalmainak érdekeit szolgálja" - mondta.
    "A tisztesség, a magyar tudat ellen is háború folyik" - mondta Csurka, aki azt is kijelentette: az egyenlőtlen küzdelemben a sajtó kilencven százaléka "félrebeszél".
    Két bejelentést is tett Csurka István: egyrészt, a népszavazás napján egy, a MIÉP által megbízott cég – a Magyar Kép, Magyar Hang Részvénytársaság – fog a szavazóhelyiségek kijáratánál közvéleménykutatást végezni arra vonatkozólag, hogy a szavazatukat már leadottak hogyan szavaztak. A Magyar Igazság és Élet Pátjának elnöke a népszavazás ellenőrzésének módjaként az exit-poll módszert jelölte meg. Nem-parlamenti pártként a MIÉP nem vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában, ezért a közvéleménykutatást a szavazás korrekt eredménye érdekében foganatosított, valamint "nyomásgyakorló eszköznek" szánja a MIÉP.
    Másrészt, Csurka István felhívást intézett hallgatóságához, amelyben az amerikai, illetve nem-magyar áruk vásárlása ellen szólt. "A magyar termékek vásárlása erkölcsi kötelességünk", fejtette ki az elnök, kemény hangvételű "globalizmus"-ellenes beszédében.
T.É.