CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 23., vasárnap 22:16


Multimédiás sarok a Bánfalvi Fiókkönyvtárban

Multimédiás sarok a Bánfalvi Fiókkönyvtárban

Az összefogás és a kitartó munka (újabb) bánfalvi sikere

    Évek során maradandő élményt adó rendezvények kezdeményezője és szervezője volt a Bánfalváért Baráti Kör és a Bánfalvi Fiókkönyvtár. A kör és a könyvtár egymásratalálása nem véletlen, hiszen, aki minimális "helyismerettel" rendelkezik, az tudja: a bánfalvi fiókkönyvtár vezetője, Igrecz Katalin, a baráti kör egyik legaktívabb alapító tagja és elnöke, aki egyszemélyben népművelő, rendezvény- és kiállításszervező, hagyomány-gyűjtő és -ápoló.
    Az ünnepek, kiállítások és előadások, a helyi hagyományokat felelevenítő és bemutató rendezvények a látványos és "hangosabb" részét képezik annak a művelődést segítő és értékteremtő munkának, amelynek "láthatatlan", de hosszú távon mindenképpen igen eredményes másik fele az olvasókkal való törődés, a gyerekek és fiatalok olvasóvá nevelésében való folyamatos és fáradhatatlan tevékenykedés.

 
A Bánfalvi Fiókkönyvtár tetőterének kialakítása szintén helyi vállalkozók összefogásának eredménye

    A közművelődés – a tudás- és szép-szeretet – útján való elindulás, majd a mai társadalmi, kulturális(nak mondott) általános szellemi közeg körülményei között a értékelvű tudás útján való – még nehezebb – megmaradás naponkénti harcát megvívói a média által formált köztudatra próbálnak hatni, – a médiához képest sokkal visszafogottabb hangerősségű, és kevésbé látványos, show-elemektől mentes – eszközökkel, amely munkában a leggyakrabban a családi háttérből kapott – illetve legtöbbször, sajnos, nem kapott – alapindítattásra kell építeniük.

Dr. Molnár Emese: Jó, ha a fiatalok a könyvtárba jönnek

    A bánfalvi művelődési élet szervezőit mindig is a tettek jellemezték. A probléma- és helyzetfelismerésen, -elemzésen túl a szokásos és divatos (ön)sajnálkozás fázisát mindig kihagyva, a megoldáskeresés majd minden esetben sikerrel végzett munkát eredményezett.

    A dolgok egyik titka, és nyitja az, hogy, amit a Bánfalváért Baráti Kör, és a Bánfalvi Fiókkönyvtár tesz, az a közösség érdekében történik.
    Többeknek is ehhez hasonló gondolatok jutottak eszébe akkor, amikor újból közös ünnepre hívta a bánfalviakat és soproniakat a Bánfalvi Fiókkönyvtár vezetője.
    Ezúttal a könyvtár közelmúltban beépített galériáján létesített számítógépes sarok elkészülése szolgáltatta az ünneplésre való alkalmat.
    A Bánfalváért Baráti Kör egy tavalyi sikeres pályázata, és további támogatók – a soproni Master Copy Kft., Fényszoft Kft., valamint magászemélyek – révén vehették birtokba az öt számítógépet a könyvtár olvasói.

Igrecz Katalin a baráti kör elnöke és önzetlen segítői: Simon Zsolt és Hajtó Csaba informatikusok

    A szakszerű hardver-szoftver munkát Simon Zsolt és Hajtó Csaba informatikus végezték, ez utóbbi az Internet-Sopron Egyesület tagjaként is.
    Dr. Molnár Emese gyermek-pszichoterapeuta a könyvek és a számítógép az egyén szempontjából is elemzett kölcsönhatásáról szólt, hangsúlyozva azt, hogy a gyermekek lelki-szellemi fejlődése útján  mennyire fontos, hogy a számítógépek képernyőjén látott világgal a kis olvasók a könyvtár sajátos környezetében találkoznak.
 


És akikért minden valójában  történik: az olvasók

    A Bánfalvi Fiókkönyvtárnak a már említett nyertes pályázattal ugyan, internet-hozzáférés is jár, de egyelőre a könyvtár – jellemzően szerény anyagi lehetőségei miatt – az internet-kapcsolat költségeit nem tudja előteremteni. ( A városi könyvtárban, egyébként létezik, pályázaton nyert, ingyenesen igénybevehető internet-szolgáltatás).

Horváth Csaba könyvtárigazgató 

    A saját kezdeményezésre, részint önerőből, részint támogatók által megvalósult közel hétszázezer forintos beruházás ünnepélyes átadásán a Bánfalvi Fiókkönyvtárban jelen volt Palotai György, a Polgármesteri Hivatal Oktatási és egészségügyi iroda vezetője, és Horváth Csaba, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója.

T.É.