CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

1999. november 05., péntek 00:00


Kínkeserves győzelem

GYSEV-RINGA-CJM BOURGES 68:67

EUROLIGA MÉRKŐZÉS:

GYSEV-RINGA - CJM BOURGES 68:67 (34:30, 58:58)


Aki látta a mérkőzést az csak csóválta a fejét. Az egyik szélsőségből a másikba eső színvonal ugyancsak kérdéseket vetett fel. Hogy lehetséges, hogy ez a francia csapat eddig veretlen volt az Euroligában? Valószínűen úgy, hogy sokkal jobban játszott mint Sopronban és a forma ingadozástól egy sztárcsapat sem mentes. Aztán a hazaiak az utóbbi hetek mélyrepülése után hogyan tudták így összeszedni magukat és oroszlánként harcolni. A mutatott forma még nem volt az igazi, de nem ismertek elveszett labdát és töretlen hittel játszották végig a mérkőzést. És ha már itt tartunk, miért nem játszanak minden mérkőzésen ilyen odaadással, miért csak akkor, amikor jelentős elmarasztalások érik őket? A csapat egyik legnagyobb rejtélye Vilipic. Hogyan lehetséges, hogy egy-egy sikeres megoldását olyan rossz megoldások követik, mint ezen a mérkőzésen is, hogy minden labda kiesik a kezéből és nála jóval alacsonyabbak is szerelik. Mi lehet ennek az oka? Erőnléti, technikai, pszichés hiányosságok? Jó lenne kideríteni.

Az egész első félidőt a hibák sorozata jellemezte. Az a csapat vezetett éppen, amelyik abban a szakaszban kevesebb hibát vétett. Izgalmas volt a mérkőzés emiatt, mert hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny. Eközben feltűnő volt, hogy Poto - aki végig a legmegbízhatóbb hazai játékos volt és a végső győzelmet is neki köszönhetjük - hatalmas energiával küzd és az Ő magasságával az ellenfél palánkja alatt négy lepattanó labdát is megszerzett. Nálam Ő volt a mérkőzés legjobbja. Mandicról is meg kell emlékeznünk, mert az Ő ponterőssége nélkül nehéz lenne a GYSEV-RINGÁnak boldogulnia. Néha beleesett a csapat abba a régi hibába, hogy senki sem merte elvállalni a dobást és bár kétségtelenül nagyon szorosan védekeztek a vendégek, többször a 30 másodperc lejártának a réme fenyegetett. A félidő végére a 4 pontos hazai vezetés jó előjel volt a folytatásra. Az ekkor alkalmazott alakuló zóna is hozzájárult az előny megszerzéséhez, a franciák nem találták az ellenszerét.

Sajnos a második félidő elején hamar elfogyott a soproni előny, ugyanis a lányok három és fél percig nem tudtak kosarat dobni. Szerencsére Donkó ebben az időszakban ponterősnek bizonyult két triplájával és fontos betöréseivel. A befejezés előtt négy és fél perccel 61:52-t mutatott az eredményjelző a GYSEV-RINGA javára. Már azt hittük, hogy megvan a győzelem, de az egyre pontosabban támadó franciák kiegyenlítettek. Ekkorra már Vilipic, Mandic, Hollósy kipontozódtak és támadásainknál a tanácstalanság volt érezhető és a 30 másodperces támadási idő lejártának veszélye mindig jelentkezett. A hosszabbításban a franciák jártak előttünk és mindig sikerrel zárkóztunk fel melléjük. 33 mp-el a befejezés előtt egy kétségbeesett Poto betörésnél ajándék faultot kapott amit értékesített, így az előny a GYSEV-RINGA-nál volt. A vége előtt 3,5 mp-el feldobás volt, amiből a franciák szerezték meg a labdát, de csere centerük elhibázta a ziccer lehetőséget és ezzel nagy örömet okozott a soproni csapatnak és a szurkolóknak.

A mérkőzés jegyzőkönyve: SOPRON: POTO 7/3, Eördögh 22, MANDIC 18/9, Béres 11, Vilipic 9, Cs.: Hollósy 2, DONKÓ 17/6, Radnóty 2. Edző: Saeed Armaghani.

BOURGES: SOUVRE 10/6, Sauret 9/3, MELAIN 15/3, Kotocová 12, Moussard 2, Cs: CONGREAVES 15, Korstine 4, Ilics -.