CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. március 25., kedd 15:11


A miniszter megnyitja


Március 27-től szeptember 30-ig

A miniszter megnyitja


A Magyar Természettudományi Múzeum Budapesten, annak is pesti oldalán, a Ludovika tér 6. szám alatt található. Holnapután, azaz március 27-én olyan kiállítás nyílik falai között, ami egy 100 éves évfordulóhoz kötődik. "100 éve született Neumann János - Mérföldkövek a számítástechnikában" a címe annak az időszaki kiállításnak, mely 2003. március 27-től szeptember 30-áig fogadja a látogatókat. Meg lehet tehát tekinteni tavaszi szünidőben, érettségi szünetben osztálykirándulás alkalmával, illetve például a nyári nagyvakációban valamikor.

Magyarország - Neumann Jánosnak köszönhetően - különleges helyet foglal el a modern számítástechnika és az informatika történetében. A magyar számítástechnikai szakemberek mindig is Neumann János szellemi örököseinek tekintették magukat, és vállalták e számítástechnikai világörökség magyarországi gondozását.

A kiállítás nemcsak magáról Neumann Jánosról emlékezik meg, hanem bemutatja a látogatóknak a modern számítógépek fejlődésének 234 éves történetét is - Kempelen Farkas munkáitól kezdve egészen napjainkig. Végigvezeti a látogatókat az elmúlt századokon, felsorakoztatva mindazokat a még ma is működőképes tárgyi emlékeket is, amiket - különböző hazai gyűjteményekben sikerült megőrizni.

A bemutató súlypontja a hazai kibernetikai és számítástechnikai - hardver és szoftver - fejlesztés, illetve kutatás, ami a húszas években Nemes Tihamér és Juhász István munkásságával indult el Magyarországon. A fejlődés az ötvenes években Kozma László és Kalmár László tevékenységével folytatódott, ezután jelentek meg - az ötvenes évek végén és a hatvanas években - az első hazai, majd később az import elektronikus számítógépek. Ezeken kezdődött el a hazai szoftverfejlesztés, majd kialakult a hazai szoftver-ipar, melynek több világhírű terméke is hirdeti a hazai szakemberek tehetségét.

Aki el tud menni csütörtökön, március 27-én délelőtt fél tízre a megnyitóra, olyan neves személyiségek társaságában tekinthet végig a látnivalókon, mint a kiállítás megnyitója, az informatikai és hírközlési miniszter - Kovács Kálmán; a Természettudományi Múzeum igazgatója - dr. Matskási István; az Országos Műszaki Múzeum főigazgatója - dr. Vámos Éva, illetve a nagyléptékű kiállítás rendezője - Kovács Győző.


A kép forrása: www.th.schule.de

- gyöngyös -