CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 26., szerda 00:45


Énekkel muzsikával Kodály Zoltánra emlékeztek

Énekkel muzsikával Kodály Zoltánra emlékeztek

A Gyermek- és Ifjúsági Központban a tavasz beköszöntével idén is megrendezték az Éneklő Ifjúság Kórusfesztivált.

A 2003. évi találkozón, amelyet Kodály Zoltán évének is nevezhetünk, hiszen nagy zeneszerzőnk és zenepedagógusunk születésének 120. és halálának 35. évfordulóját ünnepeltük, városunk több általános iskolájának kórusa jelent meg.


A március 25-ei délutánon a soproni diáksággal megtelt Gyermek és Ifjúsági Házban, Bajcsai Krisztina népdalcsokra és Merényi Júlia, szavalata után Sógor Ferenc ügyvezető igazgató köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében méltatta a felkészítő tanárok odaadó pedagógiai munkáját, amelynek eredményét az előadás tanúsította.

Kitért a magyar művészet, és a kulturális értékek ápolásának fontosságára, azokra az alkotó pillanatokra, amelyekkel változtatni tudunk a hétköznapi felgyorsult életmódunkon.
Az énekes délutánon bemutatkozott az ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola, a Deák téri Általános Iskola, a Soproni Zeneiskola, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Fertőrákosi Általános ás Alapfokú Művészetoktató Iskola kórusa és a hegykői Bolla Géza Gyermekkórus.
Előadásukban többek közt Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, ifj. Somorjai József műveit mutatták be. A szakmai tanácsadást és a külön kérésre való bírálatot idén is Nagy Alpár, nyugalmazott főiskolai tanár, és Karner Vilmos, ének-zene szakértő, a hangverseny fáradhatatlan szervezője képviselte.
A vidám hangulatban zajló ünnepség végén az összkar tolmácsolásában Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő című műve búcsúztatta az egybegyűlteket.

A művel emlékeztek Kodály Zoltánra, aki zeneszerzőként és pedagógusként is példaképe minden nemzedéknek. Kodály a magyar népzene fáradhatatlan kutatója volt. Járta a magyar falvakat, gyűjtötte a népdalokat. Műveiben is felhasználta az ősi motívumokat. A hazai kórusmozgalom meghatározó mozgatója, irányítója is volt egyben, zenepedagógusi munkájával a korszerű zenei nevelés módszereit alapozta meg, amely méltón szerzett elismerést a nagyvilágban.

Közöttünk is vannak, akik személyesen találkozhattak a Tanár úrral, aki emberként, hazafiként is mindig helyt állt, s nemzetünkért, kultúránkért dolgozott.

b.boti