CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 28., péntek 23:21


300. Vasárnapi Muzsika- A Soproni Zeneiskola Tavaszi hangversenye- Virágos Magyarországért - környezetszépítő verseny önkormányzatoknak- Selmeci Diáknapok- Csendes-nap az Eötvösben

Hírek, események

300. Vasárnapi Muzsika A Vasárnapi Muzsika hangversenysorozat 300. előadására kerül sor vasárnap, március 30-án, 17 órakor a BW Pannonia Med Hotel Európa-termében. A hangversenyen a zenész-szervezők lépnek fel együtteseikkel: Friedrich Gergely, a Scarbantia Rézfúfósegyüttessel, Kóczán Péter, Szekendy Tamás, Martincsek Zoltán és Barna Domokos Mozart g-moll zongoranégyesét adja elő. A koncerten köszöntőt mond Nagy Alpár tanszékvezető főiskolai docens.

A Soproni Zeneiskola Tavaszi hangversenyére kerül sor 2003. március 31-én 17.30 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Liszt termében. A hangversenyen közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, vezényel Dárdai Árpád.

A műsoron: Haydn:Divertimento előadja Stipinger Anita (zongora), Haydn: Esz.dúr trombita-verseny Molnár Borbála (trombita), Sugár: Rondo Gacs Zsuzsanna (zongora), Valentin C-dúr szonáta Planicsek lilla (furulya), Haydn D-dúr zongoraverseny Török Adél (zongora), Mozart C-dúr zongoraverseny Dárdai Borbála (zongora), Mozart Esz-dúr-kürtverseny Cser Hajnalka (kürt), Mozart A-dúr rondo Wilfing Judit (zongora), Vivaldi D-dúr fuvolaverseny Takács Viktória (fuvola), Beethoven C-moll zongoraverseny Jahn Kornél (zongora), Saint-Saens: Állatok farsangja Németh Gabriella, Kocsis Zoltán (zongora).

Virágos Magyarországért - környezetszépítő verseny önkormányzatoknak A megmérettetésre július végéig jelentkezhetnek a települések, város, illetve falu kategóriában; a két győztes képviseli 2004-ban Magyarországot a nemzetközi virágosítási és környezetszépítési versenyen. A mozgalmat az Országos Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére 1994-ben hirdették meg elsőként. Tavaly már mintegy 350 település nevezett be a versenyre, amelyek közül Zalakaros és a Vas megyei Ivánc került ki győztesként, s így indulhat az idén az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.
A nemzetközi megmérettetésen a Bács-Kiskun megyei Géderlak 2002-ben aranyérmet nyert, Paks pedig ezüstérmet kapott.
A verseny elbírálásának szempontjai a nemzetközi előírásokhoz alkalmazkodnak. A környezet és az épített kulturális örökség esztétikus megjelenésén kívül környezetvédelmi és egészségügyi szempontok, például a parlagfűmentesség is hangsúlyt kap.  Az idén az Egészségturizmus éve kapcsán a fürdőhelyek és környezetük rendezettségére, turisztikai vonzerejére figyel különös gonddal a szakemberekből álló bírálóbizottság. A szervezők által az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint a program célja egy kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítása, a települések életminőségének javítása, illetve a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése és kiteljesítése.

Selmeci Diáknapok Április végén lesz a legnagyobb szabású egyetemi diákrendezvény Sopronban. Az idei évben a Selmeci Hagyományőrző Társaság (ST) a főszervezője a selmecbányai hagyományokat is felelevenítő Selmeci Diáknapoknak. A rendezvény április 24. és 27. között lesz a Brennbergi Gyermek- és Ifjúsági Táborban. A programban várhatóan szakmai rendezvények, előadások, vetélkedők szerepelnek a hagyományos szalonnasütés, főzőverseny és hagyományőrző szakest mellett. A részvétel díja aktív hallgatóknak 6.000 Ft, filisztereknek 10.000 Ft. Jelentkezni március 31-éig lehet a Régi Kollégium 119-es szobájában, Szabó Gábornál, az ST vezetőjénél. (Educatio Press).

Csendes-nap A hűség jegyében telt el egy nap az "Eötvös"-ben. Szokásos "Csendes-nap"-ját tartotta a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola március 28-án. A téma idén a hűség volt, amelyre az iskola diákjai már előre írásművekkel készültek. Reggel kilenc órakor a Gabnai Sándor evangélikus lelkész által vezetett ünnepi áhítattal kezdődött a nap, majd a tanulók szavalatai után a vendégként meghívott répcelaki "Vekker" evangélikus együttes zenés műsorát tekinthette meg a közönség. A szünet után a diákok írásaiból hangzott el válogatás, majd az ünnepi napot a Verasztó János, Répcelak evangélikus lelkésze által vezetett áhítat zárta. (Educatio Press)