CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. április 02., szerda 00:56


Az önkormányzati ellenzéki oldal szerint egy privatizáció előkészületei folynak

A soproni Erzsébet-kórház valóságos helyzete - a Polgári Összefogás szerint

A soproni Erzsébet Kórház valóságos helyzete - a Polgári Összefogás szerint

A soproni Erzsébet Kórház valóságos helyzete címmel tartott sajtótájékoztatót a Polgári Összefogás frakciója, amelyen dr. Molnár Ágnes, önkormányzati képviselő, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, valamint Abdai Géza, önkormányzati képviselő, a Polgári Összefogás frakcióvezetője a soproni Fidesz-székházban azt ismertette, hogy hogyan látja a Polgári Összefogás az önkormányzati biztos jelentését, a kórház vezetésének intézkedési tervét, valamint az Erzsébet Kórház műszerbeszerzésének hátterét.

A soproni Erzsébet-kórház közel ezer dolgozójával az önkormányzat egyik legnagyobb intézménye, amellyel a betegek révén mindenki kapcsolatba kerül, ezért is nem mindegy, hogy az intézmény valóságos helyzete mit mutat - mondta Dr. Molnár Ágnes, aki a 2003. február 1-től kinevezett önkormányzati biztos, valamint az igazgató főorvos közös munkájának nevezte a soproni kórházzal kapcsolatos helyzetértékelést és intézkedési tervet, amelyet bírálva kijelentette: az nem megfelelő és nem alkalmas arra, hogy bármilyen érdemi megoldást adjon. A helyzetértékelésből idézett a képviselőasszony, amikor arról szólt, hogy az nem tárja fel pontosan a kórház adósságállományát, amelynek mértéke 2002. december 31-ig pontosan ismert. A jelentés a múltra nézve "súlyos megállapításokat tartalmaz" - mondta Dr. Molnár Ágnes, annyiban, amennyiben annak megállapításai éppen a jelenleg kinevezett kórházigazgató működésének időszakára vonatkoznak, amely időszakban a jelenlegi önkormányzati biztos az akkori és egyben jelenlegi kórházigazgató mellett tanácsadóként tevékenykedett. A jövőre vonatkozó intézkedési javaslatok ötletszinten tartalmazzák a személyi, tárgyi elemeket; költségelemzési hátteret pedig, nem tartalmaznak, holott 200-250 millió forintot javasol a kórházkonszolidációra.

Dr. Molnár Ágnes a Polgári Összefogás nevében azt is kifogásolta, hogy az osztályvezető főorvosoknak saját állásaikra kellene pályázniuk; bizalmatlan és bizonytalan légkört teremt az értelmetlen javaslat - szögezte le.

A Polgári Összefogás annak a sürgősségi indítványnak az előterjesztését sem tartja elfogadhatónak, amely a CT, az MRI, a digitális képalkotás műszercsomag 300 milliós önkormányzati hitelt is igénylő –499 milliós – beruházását illeti, amelyet, a Polgári Összefogás szerint, szakmai érvek nem támasztanak alá.

Dr. Molnár Ágnes kifejtette: a kórház egészének működéséhez, a többi osztály, valamint az akut ellátás fontos cserére váró műszerei mellett, az önkormányzat kiélezett költségvetési helyzetében nem indokolt a beruházás. Annál is inkább – tette hozzá a képviselőasszony – hogy CT, és MRI jelenleg is működik a kórházban. Leszögezte: a Polgári Összefogás nem azt állítja, hogy nincs szükség a csúcstechnikára, hanem miután az említett műszerekkel végzett vizsgálatok nem önmagukban fontosak, hanem a vizsgálat egy részét képezik, ezért a kórház működőképességének a feltételeit figyelembevéve jelen pillanatban nem látják indokoltnak a beruházást.

Dr. Molnár Ágnes arra is rámutatott, hogy a Polgári Összefogás szerint sokkal inkább egy privatizáció előkészületei folynak, amelynek – mint mondta – súlyos következményei lehetnek a soproni betegekre nézve, akik azzal, hogy az egészségügybe bekerül a profit, teljesen kiszolgáltatottá válnak, az amúgy is nehéz helyzetükben.

Az előkészítés stádiumában lévő kórháztörvény-módosítással hozta összefüggésbe a képviselő asszony a szocialisták számára "nagyon sürgőssé vált" beruházást: " a profitérdekeltség szeretné megszerezni a kórházat" - mondta, egyben bírálva a törvénymódosítást is, rámutatva arra, hogy az önkormányzati, egyházi, állami és alapítványi tulajdonú egészségügyi intézmények mellett, a magánklinikákat csak bizonyos szakterületeken lehet alkalmazni, úgy hogy ne sérüljenek a betegek érdekei. Hozzátette: a Radiológiai Szakmai Kollégium, a Magyar Orvosi Kamara sem támogatja a jelenleg előkészítés alatt lévő kórházprivatizációt, amelyről, minden jel szerint az MDF népszavazást tervez kezdeményezni.

T.É.