CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. április 03., csütörtök 12:14


Az Ikva Rádió hírei


A XII. Szuperinfó 24 órás Úszónapot rendezik a hétvégén a Lõvér Fedett Uszodában. Emiatt az uszoda szombaton 11-ig tart nyitva, vasárnap pedig délután 3 órától lehet a sávokat ismét szabadon igénybe venni. Az Úszónap rendezvényei azonban nyitottak, minden érdeklõdõt szeretettel várnak.

"Soproni Európa Napok'" címmel rendezvénysorozat zajlik városunkban holnaptól vasárnapig. A szabadidõs és kulturális programoknak a Fõ tér és a Sportcentrumnál felállított rendezvénysátor ad helyet. Fiatalok Fóruma zajlik majd az ösztöndíjakról, diploma honosíttatásról, lehetõségekrõl a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A soproni és a környék nyugdíjasait várják arra a kerekasztal beszélgetésre, amelynek szintén a Konferencia Központ ad majd helyet.

Az Európa Napok április 12-én folytatódnak: a Pannónia Hotelben a Junior Chamber International tavaszi Konferenciája lesz, a Fõ téren pedig programok, majd este tízkor tûzijáték szórakoztatja az egybe gyûlteket.

Lomtalanítás: ma a Kossuth L., Wesselényi, Õsz utcákban & a Kismartoni soron helyeznek el konténereket.

Véradás: ma 8.00-14.00 Víz-és Csatornamû Rt, MSZP Soproni Szervezete, Vas Villa Szakközépiskola dolgozói és ötödévesei adnak vért a Területi Vérellátó Intézetben. Délután16.00-19.00 óra között Sopronkövesd lakóit várják véradásra az általános iskolában.

A Soproni Ászok NB I-es férfi kosár csapata tegnap 1500 nézõ elõtt Székesfehérváron szerepelt s 114:62 arányú vereséget szenvedett.

Elhárult a veszély és Sopronnak várhatóan nem kell visszafizetnie azt a Phare támogatást, amit a város Ipari Parkjának létesítéséhez kapott. A terület több éve üresen áll. Az Európai Unió minden olyan programot szigorúan ellenõriz, amelyet támogat. Sopronban nemrég járt egy bizottság, amely megállapította, a 90-es évek közepén létrehozott Ipari Parkban máig nem mûködik egyetlen cég sem. Fennállt tehát a veszélye, hogy az EU Phare programjának 600 millió forintot vissza kell fizetni. A város azonban bizakodó, hiszen már öt befektetõ vásárolt itt telket, és remélhetõleg hamarosan az építkezést is elkezdi. Az elképzelések szerint itt biztosítanak helyet a Soproni Egyetem kutató-fejlesztõ munkáihoz, valamint ide kerül a Városüzemeltetési Kft, az Édász, és az Égáz helyi telepe is. Az Európai Unió augusztusban dönt arról, hogy a Phare támogatást megfelelõen használták-e fel Sopronban.

Nagy vitát váltott ki a soproni közgyûlésben Perényi László önkormányzati biztosnak, a kórházról készített jelentése. A biztos leszögezte, hogy túlzott volt a kórház rekonstrukciója, a szükségesnél jóval nagyobb fekvõbeteg-ellátó kapacitás jött létre. A mûtéti kapacitás olyan szintet ért el, amely az egész megye, sõt az egész régió számára elégséges. Az intézmény adósságállományáért Perényi László, jelentésében a kórház elõzõ vezetését teszi felelõssé.

A Doborjáni Ferenc Speciális Szakiskola Országos Tanulmányi versenyt rendez a hasonló intézményben tanuló fiatalok számára április 4-5-én varrómunkás és faipari szakmákban. A versenyek helyszíne, amelyen 33 szakiskolás vesz részt az ország minden részébõl, a soproni Manninger-ház.

Kedd este gyermektragédia történt az egyik Sopron környéki bányatónál. A bányatavak, az új téglagyár és az ipari park közelében elhagyatott helyen fekszenek, mélységük helyenként eléri a négy métert. Este nyolc óra tájékán még ott játszott három tíz év körüli gyermek, akik közül az egyik beleesett a tóba. 11 éves társa a segítségére sietett, de a vízbõl kijönni már egyikük sem tudott. A 11 éves fiú 8 éves öccse egy közeli házhoz futott, hogy segítséget kérjen, az ott lakók azonnal hívták a mentõket és a tûzoltókat. Éjjel 11-kor már csak a két holttestet tudták a vízbõl kiemelni.

A szárazság és a szeles idõ miatt egyre többször kell a soproni tûzoltóknak kisebb-nagyobb tüzekhez kivonulniuk. Szombaton délelõtt a sintérháznál lévõ kiskertek egyikében avart, hulladékot, száraz füvet égettek. A tûz átterjedt a szomszédos területekre is. Mivel az égetést nem kellõ elõvigyázatossággal végezték, a kiérkezõ tûzoltók helyszíni bírsággal sújtották a kert tulajdonosát. Szakemberek szerint a többi esetben is emberi figyelmetlenség a tüzek okozója. Kérnek mindenkit, hogy a meggyújtott avart ne hagyják felügyelet nélkül, mert a legtöbb esetben nyaralókat és természetvédelmi területeket is veszélyeztettek a lángok.

Megszûnik a kötelezõ tüdõszûrés Vas, Zala és Gyõr-Moson-Sopron megyékben. Ennek oka, hogy a Nyugat-Dunántúli régióban elenyészõ a TBC-s megbetegedések száma. A szûrésen való részvétel azonban mindenképpen ajánlott, hiszen több olyan betegség is létezik, amely tüdõröntgennel felfedezhetõ. A szûrõvizsgálatot javasolják a dohányosoknak és a 40 év felettieknek is.

A Castanea Környezetvédelmi Egyesület, a Holland Királyság Mezõgazdasági és természetvédelmi Minisztérium támogatásával megkezdték a Természetbarát-forrás felújítását a Tacsi-árokban. A munka kb. egy hónapig tart. Ezen Idõ alatt a forrás vizét elvezetik és fogyasztásra sem lesz alkalmas.