CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 05., szombat 10:08


Szentek országa- Sacra Pannonia

Szentek országa- Sacra Pannonia

    Szentek Országa Sacra Pannonia címmel Dr. Varga Tibor történész tartott előadást a Szent Korona misztériumáról a Bán János Közösségi Házban.
    A soproni Polgári Körök szervezésében megvalósult, teltházas rendezvényen az előadó történelmi tényekre hivatkozva mutatta be – a nem mindennapi Szent Korona-eszme szerinti megközelítésben – azt, hogy a Sacra Corona milyen módon testesíti meg a magyarságot, a magyar társadalom történetileg kialakult közjogi-politikai értékeit. A Szent Korona történeti, lelki örökséget hordoz  - derült ki az előadásból.
 

A rendezvény alaphangulatát Fodor Gábor fuvolaművész csodaszép furulyjátéka teremtette meg

    Az előadó a korona szentségéről, élő voltáról beszélt, ismertette az első, 1347-48-as "világgazdasági válság" történetét, amely időkben a magyar társadalmat, a magyar földet – a szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt – a finánctőke, azóta is azonos viszonyulás és technikai megoldások jellemzezte hatalomszerzésétől, a Szent Korona mentette meg, amelyet követően – rövidebb-hosszabb kitérőkkel – vázolta a Szent Korona Magyarországának azt követő "térdre kényszerítésének" nemzetközi és hazai körülményeit.
    A Szent Korona-eszme jegyében szervesen megépült ország, a Szent Korona Magyarországa jelképesen, mégis valóságosan, történelmileg jelenvaló parancsként és követelményként olyan értékek hordozója, mint: a történelmi alkotmányosságon alapuló jogfolytonosság, a hagyományos államalkotó közösségek, etnikumok és vallások egyenjogúsága, a közigazgatási, vallási és etnikai önkormányzáson nyugvó államszervezés, az egyénnek a hagyományos közösség tagjaként és értékeinek részeseként való oltalmazása a jogegyenlőség alapján, s mindezeket egybefogóan: a magyar nép országalapító, közösségalkotó és fenntartó szerepének elismerése mindenki által, a Szent Koronához való hűség jegyében - volt az előadás egyik üzenete, amelyhez számos más is hozzáadódott

Dr. Varga Tibor

    Például, hogy a Szent korona maga jelentette a nemzettagokat, az ország valamennyi polgárát az uralkodótól a jobbágyokig, és egyben az egész Kárpát-medence magyarlakta területeit. A Szent Korona, a kereszthet hasonlóan a fogyasztói társadalom híveinek botrány, mert elvet minden haszonelvűséget. - jelentette ki az előadó.
    A Szent Korona isteni hatalomközvetítést is jelent.  A Szent Korona nem háborúk indítására, hanem a magyar területek megőrzésére és megvédésére kötelezte viselőjét, annak az elsődleges szempontnak az alapján, hogy a történelmi országok területén létezhessen és virágozhassék a történelmi nemzettagság. A Szentkorona-eszme azt is kifejezi, hogy a történelmi Magyarország történelmi és népi hagyományai, tehát a magyar nyelv és kultúra, beleértve a politikai kultúrát is, az életben maradjon és valóban létezhessen - derült ki a vetítettképes előadáson.
    A történelmi tények, a király-mondák, és -legendák, a néphagyományok, a népi motívumok szimbólumainak bemutatásán keresztül igen szerteágazó – olykor ugyan a tárgyból következő, de ahhoz kevésbé szorosan tartozó–  témák taglalásában, az egyébként gyakorlott előadó az "egyszerre és egy alkalommal mindent közölni" hibáját, sajnos, nem tudta elkerülni.

T.É.

.