CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. április 07., hétfő 18:15


Népszavazást követő feladatok - Kihelyezett képviselői ülés - Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk - Szájer javaslatai az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetében

Soproni kötődésű képviselők találkoznak csütörtökön Sopronban

Soproni kötődésű képviselők találkoznak Sopronban

    Dr. Molnár Ágnes Dr. Szájer József Sopron város országgyűlési képviselőjének titkára a soproni városházi irodájában tartott sajtótájékoztatón a Dr. Szájer József kezdeményezésére alakult, soproni kötődésű országgyűlési képviselők 2003. április 10-i soproni programját ismertette, szólt a csatlakozást megelőző időszak feladatairól, valamint az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetéről.

    Április 10-én, a soproni kötődésű képviselőcsoport tagjai – Ágota Gábor, Ivanics Ferenc (Fidesz-MPP), Hiller István, Kránitz László, Simon Gábor (MSZP), Csapody Miklós (MDF) – Szájer József kezdeményezésére, kihelyezett képviselő-csoporti gyűlést tartanak, amelyet követően Sopron város vezetőivel, valamint képviselőtestületével is találkoznak. A városvezetőknek alkalma nyílik majd Sopron legégetőbb gondjainak az országgyűlési képviselőkkel való megtárgyalására.

    A továbbiakban Dr. Szájer József a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola aulájában csütörtökön 18 órakor a Fidesz Akadémia keretében, az Európai Konvent tagjaként tartja az Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk címmel, a csatlakozás aktuális kérdéseiről, a népszavazást követő időszak feladatairól szóló előadását.

- Az Európai Unió olyan nemzetállamok társulása, amelyben a nemzeti érdekekért állandóan meg kell küzdeni, amely feladatot csak egy nemzeti elkötelezettségű kormány tud teljesíteni - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes leszögezve: Az Európai Unió Magyarország számára lehetőség, de önmagában nem garanciája a sikernek.

    Csak akkor lesz sikeres a csatlakozásunk, ha ki tudjuk használni a belépés adta lehetőségeket, és meg tudjuk védeni érdekeinket. - mondta, hozzátéve: Fontos, hogy a csatlakozás után a kormány az integráció veszteseit a nyertesek oldalára tudja hozni.

    Dr. Molnár Ágnes kijelentette: elhibázottnak és fölösleges költségekkel járónak tartja a kormányzati EU-kampányt, amely nem a nyílt párbeszédre, nem a tájékoztatásra alapult, hanem a plakátok szintjén, reklámfilmekkel és szórakoztató műsorok szervezésében nyilvánult meg.

    Sopronban az EU-népszavazás és a csatlakozás jegyében sok-sok pénzért valójában hétvégi szórakoztató műsorokat szerveztek. A képviselőasszony úgy vélte, hogy a meghirdetett "Hozományprogram" sem az EU-felkészülés legfontosabb része, ugyanis a hozományprogram megalkotása nem oldja meg a segítségre szoruló társadalmi csoportok gondjait. Városunknak a hozományprogramban megjelenő értékei, a csatlakozást követően az unióban is értékek maradnak, és megfelelően képviselik Sopron szellemiségét - jelentette ki.

    A kormányt arra kell kényszeríteni, hogy minden eszközével a különböző társadalmi csoportokat a csatlakozás nyerteseivé tegye - mondta a politikus-asszony, felsorolva, hogy mindehhez a munkavállalóknak, a vállalkozóknak, a mezőgazdaságból élőknek, a nyugdíjasoknak milyen konkrét tájékoztatásra van szükségük.

    Már nem a csatlakozás elleni, vagy melletti szavazás a kérdés, hanem a 2003 április 12. és 2004. május 1. közötti időszak feladatai, amelyekkel Magyarországnak a tényleges csatlakozásra kell felkészülnie - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes, kifejtve azt, hogy a munkavállalók a csatlakozás utáni munkalehetőségek és a jelenlegi munkahelyek feltételeinek változása, a kis- és közép-vállalkozásoknak a külföldi cégekkel szembeni versenyképesség biztosítása, a mezőgazdaságból élő gazdák helyzetének javítása egyaránt állami feladatokat jelent, akárcsak a nyugdíjak reálértékének szinten tartása, amely feladatokat a szocialisták által felszámolt Széchenyi-terv biztosított volna - mondta a képviselő-asszony.

    Dr. Molnár Ágnes arról is beszámolt, hogy az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetébe csaknem szó szerint bekerült az - az egyházakkal és vallási felekezetekkel kapcsolatos - javaslat is, amelyet Szájer József, az Országgyűlés alelnöke a közelmúltban módosító indítványként nyújtott be az Európa jövőjével foglalkozó konventben.

    EU tiszteletben tartja a tagországaiban működő egyházaknak és vallási közösségeknek a nemzeti törvényekben meghatározott státusát, és rendszeres párbeszédet folytat velük.

    Ugyancsak első ízben tér ki arra az EU az alkotmányos szerződés, hogy milyen módon léphet ki egy tagország az EU-ból, és arról is rendelkezik, milyen indokokkal és eljárás alapján lehet felfüggeszteni egy tagországnak a tagsághoz fűződő jogait. Az ehhez vezető eljárás olyan esetekben indulhat meg, az adott országban fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének a veszélye.

T.É.