CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. április 07., hétfő 23:33


Városi 'Hozomány program' bemutatása

Városi "Hozomány program" bemutatása



2003. április 7-én a Városháza aulájában került sor az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány támogatásával létrehozott "Hozomány program" és az EU emlékkönyv bemutatására, amelyek április 12-éig lesznek kiállítva. Az EU emlékkönyvbe a közgyûlés márciusi döntése alapján a "hozomány program" -ot dokumentálták. Ezt, az albumba foglalt dokumentumot minden érdeklõdõ polgár elolvashatja, aláírásával megörökítheti egyetértését, az EU-hoz való csatlakozási szándékát.





Walter Dezsõ polgármester köszöntõjében az Európai Unió megalakulásának történetét vázolta fel. Kiemelte, hogy a II. világháború után az unió létrehozásának elsõdleges célja a béke megõrzése volt. Ugyanakkor az Európai Unió a társadalmi és kulturális közösség mellett gazdasági közösség is, és a város büszke lehet, arra hogy a monetáris unió kezdeményezõje és kidolgozója soproni származású. Sopron évszázadok óta része Európának, az Unióhoz való csatlakozással Sopron városa "Hozományként" a HÜSÉG szimbólumát, a Várostornyot a Hûségkapuval, a város mûemlékeit. és a történelmi borvidék kincsét a Soproni Kékfrankost viheti büszkén Európába.




Sopron történelmi öröksége a HÜSÉG. A város történelme során már többször bebizonyította hûségét, 1277-ben, amikor is a soproniak IV. László Királyhoz való hûségük jutalmául elnyerték a kiváltságos jogokat biztosító szabad királyi város rangját, az 1921-es népszavazáskor, amikor a város a magyarsághoz, a magyar nyelvhez hûen a magyar nemzet mellett döntött, s ennek jutalmául kapta a Civitas Fidelissima: a Leghûségesebb Város elnevezést, s 1989 augusztusában a Páneurópai Piknik eseménnyel kaput nyitott Európára, a világra, megteremtette a rendszerváltoztatás feltételeit.









A rendezvény a Megyeháza Dísztermében folytatódott, ahol Dr. S. Kárpáti György Sopronról készült, öt nyelvû referencia filmjét mutatta be a város megjelent képviselõinek és a támogató cégek vezetõinek.
Walter Dezsõ polgármester köszöntõ szavaiban utalt arra, hogy a csatlakozással a magyar nyelv is hivatalos nyelvvé válik az Európai Unióban, így megõrizzük nyelvünket és identitásunkat, kulturánkat, amelynek része a most bemutatott film is.



A szerzõ megköszönte a Polgármesteri Hivatalnak, a támogató cégeknek, családtagjainak és mindazoknak a segítségét, akiknek közremûködésével a felújított referencia film létrejöhetett, majd szimbolikusan átadta a filmet Walter Dezsõ polgármesternek a város számára.