CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 09., szerda 17:37


Húsvéti meglepetés - képes, színező mesekönyv

Húsvéti meglepetés - képes, színező mesekönyv

    Ugyan a húsvét még nem, de a "Húsvéti meglepetés" már tegnap, megérkezett Sopronba, a Széchenyi István Városi Könyvtárba Tranta Julianna jóvoltából. A festőművész-rajztanár mesekönyvének, a “Húsvéti meglepetés”-nek az illusztrációiból nyílt kiállítást Bősze Balázs költő, a Kulturális Egyesületek elnöke nyitotta meg. Zenével és mesével színesítette az estet Németh Éva kulturális referens és T. Horváth József előadóművész.
        A fiatal Mühl-tanítvány festőművész-rajztanár mesekönyvét neves soproni költők fogadták osztatlan örömmel.
        "Születnek néha - szerencsés esetben - olyan gyermekkönyvek, amelyek a hétköznapok idején is tarthatnak a legifjabb nemzedékek érdeklődésére, s egyben az alkalmi, az "ünnepi kiadvány" szerepét is betölthetik. A szerző stílusa gördülékeny, érzékletes, képszerű, játékos, nyelvi leleményekben is gazdag. Az illusztrációkat maga az írónő készítette. A rajzokat a biztos vonalvezetés, a gyermekek érdeklődését megragadó, dekoratív színgazdagság jellemzi" - olvashatók a könyv hátlapján  Sarkady Sándor költő, műfordító az elismerő sorai.
        “Színes, csodavilágszerűen meseszerű, és meseszerűen valóságos illusztrációival, s nyolc fejezetben bonyolódó, épülő történetével, ami természetesen egy nyúlcsalád köré épül az erdő többi valóságosan meseszerű figuráival, mókusokkal, sünökkel, egerekkel, rókákkal és madarakkal. A nyúlcsalád köré bonyolított történetek a gyermekeket a felnőttekhez, a felnőtt olvasót a gyermekekhez hasonlóvá teszik.
    Az élet és az ünnep mindig helyet kér magának. Ezt a helyet a szeretetnek kell betöltenie. Erre vezet rá a mesekönyv, amely lefoglalja a gyermekeket, világosságot nyit egy olyan világra, ahol a lélek együtt mozdul velünk”- mondta  megnyitó beszédében a könyvről Bősze Balázs.
        A mesék jók, nagyon jók. "Húsvéti meglepetés" a könyvek egyike, ahol a színes illusztráció csakugyan szívet-lelket melengető. Emellett azonban sok-sok kiszínezésre való kép vár a gyermekekre, hogy kedvük szerint dolgozhassanak.
    A mesekönyvből emellett megismerkedhetünk a tojásfestés, a gicázás, a tojáspatkolás, a batikolás titkaival is.

Cs. Á.