CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 10., csütörtök 15:17


Készül a Hűség-díszkút

Készül a Hűség-díszkút

A művészeti alkotás elkészülése és a díszkút környezete kialakításának munkálatairól

    A soproniak hűsége előtt tiszteletettel adózó, az 1921. évi népszavazás évfordulóján Sopronnak adományozott, a Kis-Várkerületre tervezett Hűség-díszkút, valamint környezet kialakításának építése javában zajlik.
    A kutat díszítendő művészeti alkotásokról, valamint a munkálatok stádiumáról Hackl Miklós építész beruházó ( Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda) adott információt.

A művészeti alkotás
    A művészeti alkotást, melyet Soltra E. Tamás szobrászművész komponált  a lektorátus különbözö kivitelezési stádiumaiban jónak találta. A Hűség-díszkút figurái – 1277. évszám jelzéssel István bíró, 1921. évszám jelzéssel Sopronyi Thurner Mihály, 1989. évszám jelzéssel a határátvágást szimbolizáló nő-alak –, valamint a
képzőművészeti alkotás tetején elhelyezendő párna és a rajta lévő országalma (aranyozottak) a Szabó Öntészeti Kft. kivitelezésében elkészültek, a helyszínre szállításuk 2003. április 15-ig történik meg. Ezt követően a kőfaragási munkát készítő telephelyén lesznek elhelyezve, a képzőművészeti alkotás száraz összeállítása céljából.
    A horvát mészkőből (kanfanát) készülő Hűség-díszkút alkatrészek faragása a felpolírozásokkal együtt, jelenleg az utolsó darab faragásának státumában van; ez  nevezetesen a víztárolásra hivatott kehely lesz.
 

A Hűség-díszkút környezete
    A Hűség-díszkút környezetének kialakításának munkálatai során a vízkút vízforgató berendezést befogadó bunkere elkészült.
    A Hűség-díszkút alapozása olyan állapotban van, hogy amint az előzőekben említett építési fázis megtörténik, úgy azok azonnal az alapozáson elhelyezhetők.
    A tervező által megálmodott fél kör íves támfal mögött a helyet foglaló nézők a legoptimálisabb nézőpontból szemlélhetik a Hűség-díszkutat.
    Jelenleg a nyertes kivitelező, a Strabag Rt. a burkolatok alatti réteg rend beépítését készíti elő. A készültségi fok a szerződés befejezési határidejévei (2003. május 16.) szinkronban van - tájékoztatta szerkesztőségünket az önkormányzat részéről a teljes beruházást bonyolító Hackl Miklós.
 
 

Kapcsolódó cikkek:
A Hűség-kút építésének előkészületei  - Hűség-kút történet képriportban –
Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás



 
 

(A művészeti alkotást bemutató fotókat Hackl Miklós úr bocsátotta  rendelkezésünkre, amit ezúton köszönünk)