CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 12., szombat 23:54


Sopron is az Európai Unió mellett

 


        Sopron is az Európai Unió mellett

    A Soproni Fő téren az Európa nevét kirajzoló görögtűz azt jelentette, hogy arra a kérdésre, hogy - Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon ? – az ország többi részéhez hasonlóan – a kérdésre azoknak a soproniaknak a többsége, akik elmentek szavazni, "igen" -nel válaszoltak.
Az uniós ügydöntő szavazás adatainak végleges feldolgozását követő, nem hivatalos eredmények szerint Sopron lakosságának 57 százaléka szavazott az EU-s jövőről, akiknek 87,04 százaléka voksolt igennel.
A Sopron környéki településeken leadott szavazatok szerint az "igen" szavazatok aránya a következőképpen alakult:
Ágfalva 81,97 %
Fertőrákos 92,12 %
Harka 82,84 %
Kópháza 84,8 % -a döntött a csatlakozás mellett.

Pillanatképek a népszavazás napjáról

Kónyi-Kiss Gáborné, és Balogh Gyula a választási információs szolgálat munkatársai

 
 

 
Indul a mozgóurna a 4. számú szavazókörben

Sopronban a népszavazás eredményét a Fő téri színpadon tartott zenés műsorral, valamint tűzijátékkal ünnepelték az  az eső ellenére is kiatartó soproniak.


 



Európai Uniós népszavazás - vox populi

    Még urnazárás előtt, találomra és véletlenszerűen kérdeztünk néhány szavazót Sopronban arról, hogy hogyan szavazott. A megkérdezettek közül ketten mondták meg a nevüket, többen voltak, akik nem kívántak a kérdésről nyilatkozni.
    Negyvenkét éves, értelmiségi, háromgyermekes nő igennel szavazott, mint mondta: "a gyermekemért". Negyvenöt fölötti kőműves szintén a csatlakozás mellett szavazott, "csak úgy", mert mint mondta ő maga úgyis kint dolgozik Ausztriában, és az egész tulajdonképpen neki mindegy, 48 éves társa pedig szintén az "igen"  mellett tette le a voksát, az érv: " úgyis mindegy, mert nincs más választásunk."

    Huszonnyolc éves férfi, "nem" -et ikszelt be, azért, mert ausztriai közeli ismerősei révén beleát az ő életükbe, és úgy ítélte meg, hogy a csatlakozást követően, a határ túlsó oldalán az EU előtti helyzethez képest nem lett jobb a szomszédaink élete. Magyarországnak az EU-ban a helye, de még nem eléggé felkészült arra, hogy jól járjon a csatlakozással - mondta. Egy kútkezelő fiatalember "igen" -nel szavazott, mert " a gyerekére" gondolt, ha magára gondolt volna, akkor inkább a nem mellé tette volna az  x jelet - mondta. Egy vállalkozó házaspár, a jobb élet reményében, és azért mert, szerintük többek között a vámmentesség előnyös lesz, a határok átjárhatósága könnyebbé válik, az "igen"-t tartotta a helyes választásnak. Egy negyven éves értelmiségi nő pedig egyszerűen nem dobta be az urnába a szavazólapot, jó befektetésnek gondolta, s elmondta: szerinte, néhány év múlva az nagyon értékes lesz. Tette ezt abban a hitben, hogy a népszavazás eredménye az előzetes előrejelzések szerint alakul majd.
T.É.