CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. április 25., péntek 08:19


Nagycenk: Szent György-napi vigasságok- Krasznai Ferencné iparművészeti tárlata- Eötvös-iskola: jubileumi gálaműsor- Vasárnapi Muzsika

Hírek, események

Nagycenk: Szent György-napi vigasságok Szent György-napi vigasságokat tartanak Nagycenken. Szombaton, árprilis 26-án 15 órakor a nagycenki óvoda udvarán kezdődnek el a néptánc-, íjász, és népi hangszereket-bemutató nagycenki vigasságok, amelyeken népi kézműves mesterekkel is ismerkedhetnek a résztvevők. A rendezvényt bábszínházi előadás, az óvoda dolgozóinak előadása, játszóház, és vetélkedők színesítik. A nagycenki Szent György-napi vigasságokat rossz idő esetén a tornacsarnokban rendezik meg.

Krasznai Ferencné Népi Iparművész életmű-kiállítása A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében 2003. április 26-án szombaton 16.30 órakor a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.) nyílik Krasznai Ferencné
szövő Népi Iparművész életmű-kiállítása. A kiállitást megnyitja: Bakay Erzsébet, az Iparművészeti Egyetem nyugalmazott professzora
Meghívott kiállítók: Zemplenszky Gyula kályhás, fazekas, Népi Iparművész, Mosonmagyaróvár, Finta Zoltán, fafaragó, Népművészet Ifjú Mestere, Sopronhorpács
Közreműködnek: Varjaskéri Anita (népdal) Nyikos Bendegúz (népmese).
"A Rábaköz szülötteként (Szany, 1928.) a génjeimben hordoztam a népművészet szeretetét. Bár tanári oklevelet szereztem a Testnevelési Egyetemen, mindig vonzódtam a népi mesterségekhez. Utazásaim alkalmával országszerte felkerestem a helyi népművészeket, alkotókat. Vásároltam, gyűjtöttem tárgyaikat, megőriztem családi régiségeinket. Akkor még pontosan nem tudtam, hogy a kézművesség mely ágát választom, de vártam a nyugdíjat, hogy utána e szép hobbynak hódolhassak.
A helyi lehetőség, a Pedagógus Gyapjúszövő Alkotó Kör közelsége kínálta az első próbálkozást. Férjem halála után beiratkoztam és ottragadtam. 1988 óta szövök. Elvégeztem az alap- és középfokú szakkörvezetői tanfolyamot. majd Debrecenben a vászon- és csipkeszövő kurzust. Minden lehetőséget megragadtam ismereteim bővítéséhez. Bakay Erzsébet művésztanár által vezetett szakmai továbbképzéseken, konferenciákon, múzeumi gyűjtőutakon. kiállításokon, pályázatokon vettem részt. Svédországi meghívásom lehetőséget adott a skandináv szövőkultúra és mintakincs megismerésére.
Néhány egyéni és sok csoportos kiállításon szerepeltem országszerte és határainkon túl is: Ausztria, Szlovákia, Olaszország, Németország. Svédország, Japán, USA. Országos kiállításokon elismerő okleveleket, díjakat, különdíjakat, 2.,3. helyezéseket kaptak zsűrizett munkáim. 2000-ben a XIII. Országos Népművészeti Kiállítás arany plakettjét kaptam vászon szőttes kategóriában. A Népi Iparművész címet 2001-ben nyertem el.
Még nagyon sok tervem, vágyam, munkám, tennivalóm van..." - vallja Krsznai Ferencné
A kiállítás május 18-ig tekinthető meg, naponta 10-18 óra között.

Eötvös-iskola: jubileumi gálaműsor 70 éves az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Szakközépiskola. 2003. április 26-án, szombaton 10 órakor kezdődik a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Ady E. u, 10.) az Eötvös-iskola jubileumi gálaműsora.

Vasárnapi Muzsika 2002. április 27-én 17 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt Dárdai Árpád vezényletével.  A műsorban a keddi operagálából kaphatunk egy kis ízelítőt és Dárdai Árpád karnagy úr szól néhány szót az opera műfajról.

További hétvégi programok: a Programajánlóban