CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. április 28., hétfő 23:55


A soproni kórház gyermekosztályának helyzete-az ipari park ügyvezető-váltása-a Lővér-fürdő területének értékesítése- EU-óra

Négy kérdésről a Polgári Összefogás

Négy kérdésről a Polgári Összefogás

    Négy, az előző heti közgyűlésen tárgyalt kérdéssel kapcsolatos véleményét fejtette ki a Fidesz irodában tartott mai sajtótájékoztatón Dr. Molnár Ágnes a Polgári Összefogás önkormányzati képviselője  és Havas András a Fidesz-MPP soproni szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő.
    A soproni Erzsébet-kórház gyermekosztályának helyzete, az ipari park ügyvezető-váltása, a Lővér-fürdő területének értékesítése, és a volt vármegyeházán elhelyezett EU-visszaszámláló óra ügyében felváltva mondták el véleményüket az önkormányzati ellenzék képviselői.

Havas András és Dr. Molnár Ágnes a sajtótájékoztatón

    A Soproni Erzsébet-kórház gyermekosztályának aktuális problémája témakörében Dr. Molnár Ágnes szólt az ott kialakult orvoshiányról, amely kérdésben az Egészségügyi és szociális bizottsághoz – a bizottság tagjait is váratlanul ért – megkeresés érkezett. Annak ellenére, hogy az önkormányzati biztosnak – a szocialista és szabaddemokrata képviselők  által – elfogadott jelentése szerint a soproni Erzsébet-kórházban nincsnek létszámgondok, a már említett megkeresés szerint ahhoz, hogy az ügyeleti ellátás folyamatos legyen, valamint, hogy a nappali munka se sérüljön a gyermekosztályon, megfelelő számú orvosra van szükség - mondta Dr. Molnár Ágnes, aki ismertette:
    Az egészségügyi és szociális bizottság fórumon egyeztetett a soproni háziorvosokkal. A háziorvosok rendkívül pozitív hozzáállással megértették a soproni gyermekosztáky kritikus helyzetét, amelyben öt gyermekorvos átmeneti időre önként felvállalta  a gyermekosztály ügyeleti ellátását azért, hogy megmentsék a gyermekosztályt a bezárás veszélyétől. Ez utóbbiak helyett a többi soproni orvos többletmunkával biztosítja az összevont  háziorvosi ügyeletet.
Dr. Molnár Ágnes a sajtón keresztül is köszöni a soproni orvosoknak a segítségadást. Elmondta: az Egészségügyi és Szociális bizottság döntése alapján 2003. szeptember 30-ig a kórház menedzsmentjének meg kell oldania a soproni gyermekosztály orvoshiányát, amit akár vizsgafeladata is lehet az új menedzsmentnek.

Az ipari park ügyvezető-változásról Havas András fejtette ki a Polgári Összefogás véleményét. Emlékeztetett három olyan, az ipari parkkal kapcsolatos sürgősségi indítványra, amelyeket követően, mint mondta: "hibás döntéseket hozott a város". Az elsőt követően "rúgták ki" a tőkével, több cégben érdekeltséggel, valamint nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező ausztrál üzletembert; a második elhibázott döntésnek az inkubátorházzal kapcsolatos, a tíz évre készült, és hárommillió forintnál többe került, érdemi megállapításokat nem tartalmazó, üzleti fejlesztési tervet nevezte. A harmadik sürgősségi indítványt követő döntés az áprilisi közgyűlésen született, amelynek az előterjesztését a képviselők az ülést megelőző reggel kapták meg, olyan megbízott vezetőnek kinevezett személlyel kapcsolatosan, akinek a neve még "a nem-hivatalos kommunikációban sem hangzott el".
Havas András hangsúlyozta: a Polgári Összefogás fontosnak tartja, hogy a városvezetés és az önkormányzati céget vezető személy között bizalmi kapcsolat legyen, – tény, amit a Polgári Összefogás a kórház vezetőváltása esetében is tudomásul vett – az ipari park esetében viszont, azt kifogásolja, hogy a menesztett ügyvezető helyett nem találtak olyant, aki garantáltan alkalmas lenne a cég vezetésére. A képviselő kifogásolta azt is, hogy az ipari park ügyvezetői pályázati kiírása egy nemzetközi kapcsolatkkal is rendelkező cég vezetésére hivatott személytől, nem hogy nyelvvizsgát, de nyelvismeretet sem kér.
Havas András kijelentette: Ugyan még csak fél év telt el az új városvezetés felállása óta, egyelőre, azonban semmilyen jövőképet nem sikerült annak felvázolnia.

A közgyűlés legnagyobb vitát kiváltott napirendi előterjesztése, a Lővér Fürdő 1143 négyzetméteres területének az értékesítése volt, amellyel kapcsolatosan Dr. Molnár Ágnes ismertette a Polgári Összefogás frakciójának véleményét.
- Az előterjesztésnél vizsgázott a szocialista-szabaddemokrata városvezető koalíció is, ugyanis nem szakmai, hanem politikai indokok alapján hozták meg döntésüket - jelentette ki a képviselő-asszony, aki az üggyel kapcsolatban két kérdést fogalmazott meg. Miután  a szakmai bizottságokban a szocialisták még nem támogatták az előterjesztést, sőt nem is szavazták meg: " Mi történt, hogy a szocialisták teljesítették az SZDSZ-nek a szavazásra vonatkozó kérését?" -tette fel a kérdést. "Lehet, hogy  nem az MSZP-s képviselők, hanem az SZDSZ vezeti a várost? - hangzott el a második kérdése a Polgári Összefogásnak.
Elhibázott lépésnek tartja a Polgári Összefogás, hogy a város értékesíteni szeretné a soproniak strandfürdője területének egy részét, abból a célból, hogy ott egy hotel épüljön, akkor, amikor a Lővér Fürdő egy hosszútávú fejlesztési koncepció megvalósulását tervezi. A városnak még több területet kellene hozzávásárolni ahhoz, hogy a starndfürdő részéről történő fejlesztési koncepció megvalósuljon. A képviselő asszony azt is kifogásolta, hogy a közgyűlésen sem a strandfürdő sem a vízmű részéről hivatalos személy a közgyűlésen nem volt jelent meg, olyan, aki a cég elképzeléseit képviselni tudta volna. Dr. Molnár Ágnes a kampányban beígért lobbitevékenységből származó pénzösszegeket kérte számon a városvezetéstől, amelyek, mint mondta: "még nem értek Sopronba".
Kifejtette: - A Polgári Összefogás frakciója szomorúan vette tudomásul, hogy nem először történt meg, hogy a képviselő-testület nem szakmai elvek, hanem politikai alapon döntött. A szocialista-szabaddemokrata városvezetésnek nincs gazdasági programja, hiányzik az átfogó jövőképét meghatározó stratégiája, nincs kulturális koncepciója, oktatási-, egészségügyi, koncepciója sincs - sorolta a Polgári összefogás kifogásait Dr. Molnár Ágnes, aki a polgármestert "idézve " jelentette ki: "a Polgári Összefogás nem csak a karmestert várja, hanem a városvezetés lobbitevékenységének eredményét".

Az EU-s visszaszámlálós órával kapcsolatosan Havas András szólt, aki "förmedvénynek" nevezte az "igénytelenül elkészített és gigantikus méretű" órát, amely sportarénára emlékezteti a soproni Fő térre látogatókat - fogalmazott Havas András. A Polgári Összefogás "tisztelettel kéri", hogy a soproni műemléki környezetből távolítsák el az oda nem illő tárgyat.
Havas András Dr. Szájer József április 10-i soproni fórumára hivatkozott, amikor Sopron országgyűlési képviselőjének az uniós csatlakozás melletti érveit idézte, megjegyezve, hogy ha már egyszer Sopront elkerülte a fővárosra jellemző "felszínes és tartalmatlan kampány", akkor kíméljék meg a várost a további, tartalom nélküli PR-akcióktól, amelyek között több, az utóbbi időben a városvezetés által szervezettet is felsorolt.
Kérdésre válaszolva Havas András utalt arra, hogy a Lővér Fürdőt érintő közgyűlési napirendi pont kérdésében, – mint ahogyan a vízművet érintő egyetlen kérdésben sem – nem nyilvánít véleményt, a kérdéshez nem szól hozzá. Egyrészt ennek morális okai vannak - jelentette ki a képviselő, másrészt a vízművel és az önkormányzattal megkötött, többoldalú megállapodás értelmében sem tehetné meg. A képviselő leszögezte:  azt mindenképpen hibának tartja, hogy a vízmű részéről a közgyűlésre nem hívták meg a vízmű vezérigazgatóját, hogy érintettként a Lővér Fürdő kérdésében kifejthesse a cég álláspontját.
T.É.