CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. április 29., kedd 23:05


Állásrotációs projektek az Európai Unióban

Állásrotációs projektek az Európai Unióban

    "Állásrotáció –"best practice" foglalkoztatáspolitikai eszköz elterjesztése a határmenti régióban" címmel szervezett előadást a Hotel Maroniban a Vas Megyei Munkaügyi Központ, a Reginnov Tanácsadó Kft., közreműködő partnereivel a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központtal.

    A soproni rendezvényen közel ötven résztvevő hallgatta meg a mai nap folyamán az állásrotáció fogalmát tisztázó, annak előnyeit bemutató, szerkezetét vázoló előadásokat, valamint az állásrotációs projektek a Nemzeti Fejlesztési Terv tükrében történő támogathatósága tárgyában elhangzottakat.
    Kiss Gyula a Vas megyei Munkaügyi Központ Szolgáltatási Osztályának szakreferense, a projekt menedzsere elmondta: az Európai Unióban egy sikeres hosszabb ideje alkalmazott munkerő-piaci eszközt ismertettek meg a régió gazdaságának szereplőivel azzal a céllal, hogy azt ismertté tegyék, és adott esetben, amennyiben azt a cég gazdasági helyzete úgy kívánja , alkalmazni tudja.

    A képzés és foglalkoztatás együttes, egyidejű alkalmazására épülő komplex munkaerő-piaci modell lényege: amíg a cég alkalmazottai a versenyképessége szempontjából fontos képzésen vesznek részt, addig őket munkanélküliek helyettesítik munkahelyükön. Miután a képzésből visszatérő alkalmazottak újra elfoglalták régi munkahelyüket, amennyiben arra igény mutatkozik az eredetileg munkanélküliként foglalkoztatottak, mint kipróbált munkaerő a cégnél maradhatnak, vagy friss munkatapasztalat birtokában megnövekedett eséllyel kereshetnek állást. Az állásrotációs modell a kilencvenes évek közepén Dániából indult, mára már egész Európát behálózó rendszerként működik. Ezt a modellt az Európai Unió központilag is (az Európai Szociális Alapon keresztül), és az egyes országok munkaügyi szervezetei külön-külön is támogatják.

    Az EU-s példák azt mutatják, hogy a gazdaság szinte minden területén alkalmazható a modell. Kiss Gyula elmondta: Magyarországon egyelőre egy mintaprojekt zajlott eddig Szombathelyen, a Vasi Volán Rt.-nél, ahol buszvezetők továbbképzését oldották meg ezzel a módszerrel.
    A megoldás mindenki számára kedvező. A cégek egyrészt, elkerülhetik a termeléskiesést, másrészt támogatást vehetnek igénybe mind a saját alkalmazottaik képzéséhez, mint az őket helyettesítő munkanélküliek betanításához és foglalkoztatásához.
    Az állásrotáció sikeres alkalmazásának, természetesen jól meghatározható feltételei is vannak. A partnerség, a cégek, munkaügyi szervezet, menedzsment szervezet, képző intézmények és egyéb partnerek közötti folyamatos kommunikációt, munkamegosztást, együttműködést feltételez. Jogi feltételei is vannak az alkalmazásnak, amelyek a támogatási, képzési-, tanulmányi szerződés, a határozott idejű munkaszerződés, valamint a helyettesítés időtartamára szóló munkaszerződés rögzített keretfeltételeit tartalmazza.
Kiss Gyula a Vas megyei Munkaügyi Központ Szolgáltatási Osztályának szakreferense, a projekt menedzsere 

    Az állástotáció sikeréhez harmadsorban pénzügyi feltételek megléte is szükséges: egyrészt, hogy a cég finanszírozza a képzésen résztvevő saját alkalmazott bérét, akinek a képzéséhez a munkaügyi szervezet nyújt támogatást; másodsorban, hogy a munkaügyi szervezet finanszírozza a helyettesítő betanítását, illetve képzését, továbbá a munkabérét.
    Egyébként feltételeiben és alkalmazásában egyaránt az állásrotációnak az adott cég konkrét igényeihez kell igazodnia.
    Első körben három megyében, három helyszínen – Szombathelyen, Zalaegerszegen, Sopronban – egy-egy általános tájékoztató előadásra került sor, amelyeket a közeljövőben egy-egy workshop követ. Ezeken gyakorlatilag is megismertetik a módszert osztrák gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakértők közreműködésével.
    A rendezvényen való részvétel - a Phare CBC támogatásnak köszönhetően - térítésmentes.

T.É.