CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 29., kedd 23:58


Táncvarázs a Gyermek- és Ifjúsági Központban

Táncvarázs a Gyermek- és Ifjúsági Központban

1982 óta április 29-én ünneplik Magyarországon a Tánc Világnapját.

A soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban 69 csoport működik, amelyeknek több mint a fele – ahogyan a ház ügyvezető igazgatója fogalmaz: "mozgásos" – ezért természetes, hogy a Tánc Világnapjáról nem feledkeznek meg; idén a jeles napot immár negyedik alkalommal rendezték meg. Sógor Ferenc igazgató külön kiemelte azt is, hogy ezúttal a társas- és modern táncokat művelők "ünnepelnek", a Gyermek- és Ifjúsági Központban a néptánc-csoportnak külön ünnepe van.
Tizenhárom csoport, a város tánc-csoportjainak  “krémje” mutatkozott be a mai ünnepi előadáson, közöttük olyanok is, akik nem az ifjúsági központban gyakorolnak, valamint a színes és gazdag kínálat között különlegességnek számított az a Budapesten élő brazilokból álló csoport (Grupo Capoeira Brasil), akik Németh József táncpedagógus, meghívását elfogadva jöttek el Sopronba.
A résztvevők közül a Jazz Dance Academy Táncegyesület, a Mozgás Ritmus Lendület Club csoportjai, a városi Mazsorett csoport, a Zoltán Erika Művészeti csoport valamint a World Dance a Gyermek- és Ifjúsági Központban működik; az intézményen kívülről érkezett a Soproni Torna Klub Aerobic szakosztályának csoportja, a Primavera tánccsoport, a Plaza Fittness - Sportdance Company csoportja, a La Salsa csoport, a Pirouette Táncstúdió is, amely több mint három éve kezdte meg tevékenységét.
A mai nap előadásai azt bizonyítják, hogy a mozgás a kicsiknél és a nagyoknál egyaránt fontos, a négy-ötéveseknél éppúgy mint a középiskolás és idősebb korosztálynál.
A Tánc Világnapján közel kétszáz szereplő vett részt a mai programon a Gyermek- és Ifjúsági Központban, amely alkalomnál alig van megfelelőbb arra, hogy a házban működő néptánc-csoport közeljövőbeli fellépéséről is szót ejtsünk: rövidesen a Soproni Ünnepi Hetek alkalmával mutatkoznak be a néptáncosok Sopron közönségének.