CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. április 30., szerda 10:16


Vízi határátkelő a Fertő parton- Forgalmi rend változás- MDF-klub- Soproni borok sikere- Osztrák és magyar felsőoktatási vezetők tanácskozása

Hírek, események

Vízi határátkelő a Fertő parton A Fertő tavi vízi határátkelő ünnepélyes megnyitójára kerül sor 2003. május 1-én, 15 órától. A megnyitón résztvesz a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a belügyminisztérium képviselője, valamint résztvesznek az osztrák Gendarmerie és Belügyminisztérium képviselői is. A Fertő parti települések polgármesterei szintén meghívót kaptak az eseményre, amelynek előzménye a tény, hogy a Fertő Tó Kft. saját beruházásában építette meg az új kikötő víziállását, amely a 2003-as szezontól a schengeni csatlakozásig ad otthont a magyar és az osztrák határellenőrző szerveknek. A hely különlegessége, hogy bár kormánykötelezettséget teljesít, mégis magánberuházásban valósult meg. Segítségével egyszerre két határátkelő – egy vízi és egy parti kerékpáros – problámája oldódik meg.
Az új épület az üdülőterület főmólójának végén található, ahol minden, a határon átkelő vitorlásnak, sétahajónak meg kell állnia, legalább határellenőrzésre. A vízi átkelő megvalósítói bíznak abban, hogy nem a formaságok elintézésének helyén túl, forgalmas vízi bázissá válik a kikötő, amely információt adhat a hazánkba érkezőknek a Fertő-táj világörökség látnivalóiról és értékeiről is.

Kapcsolódó cikkek:
A Fertőrákosi Sétahajó- és Yachtkikötő születése

Vízi határátkelő Fertőrákos és Mörbisch között

Forgalmi rend változás A május elsejei Lővér Kempingben tartandó majális miatt április 30. 14 órától május 4-én, vasárnap 24 óráig ideiglenes útlezárásokra és forgalomátszervezésekre kerül sor. Ez idő alatt az Egeredi út- Harkai út Lővér körút felé vezető útvonala egyirányú lesz, melynek mindkét oldalán a félkerekes parkolás is megengedett lesz.A kempinghez vezető úton, az Egeredi út felől – a célforgalom kivételével – tilos a behajtás, a Kőszegi úton, a korábbi gyakorlatnak megfelelően nem lehet megállni.

MDF-klub Újabb rendezvényére hívja az MDF-klub azokat a soproniakat – nem MDF-tagokat is – , akik a közélet, a kultúra, a társadalom aktuális kérdéseiről való kötetlen beszélgetéseken, eszmecseréken szeretnének résztvenni. A rendezvény, amelynek helyszíne a Széchenyi-palota földszinti MDF-irodahelyisége (Széchenyi tér 2.), május 2-án, pénteken, 18 órára várja az érdeklődőket. Az MDF-klub májusi rendezvényének meghívott vendége Dr. Molnár Ágnes, a polgári Összefogás önkormányzati képviselője.

Soproni borok sikere A Vincellér Ház két bora – az 1999-es Zenit és a 2000-es évjáratú Kékfrankos – is aranyérmet nyert az Országos Szövetkezeti Borverseny megmérettetésén, amelyen az ország legnevesebb borvidékeinek több mint 270 bora indult. A Luka-pincészet 2000-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja szintén aranyérmes lett az országos borversenyen.

Osztrák és magyar felsőoktatási vezetők Sopronban A Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanácskozott tegnap a Magyar Rektori Konferencia, amely fogadta az Osztrák Rektori Konferencia küldöttségét is. A magyar és oszták felsőoktatás intézményeinek vezetői a tanácskozáson elhangzott beszámolók, tájékoztatások mellett közös osztrák-magyar programok kidolgozásának szükségességét is hangsúlyozták.