CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Regionális TV hírek

2003. április 30., szerda 22:24


Aktuális hirek

Vízpótlás - Balaton
Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter és a balatoni miniszteri biztos Siófokon számolt be a szezonnyitással kapcsolatos aktuális feladatokról.  A miniszter elmondta: a Magyar Tudományos Akadémia most egy felmérést készít, hogy milyen ökológiai következményekkel járna, ha a Balaton vizét a Rábából vagy a Zalából pótolnák. A szakértői vélemény szeptemberre készül el. A tó vízminősége egyébként jelenleg kiváló, ám a vízszint továbbra is igen alacsony.

Tiltakozás - Kapuvár
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Honfoglalás parkban lakók Kapuváron, így akarják megakadályozni, hogy egy befektető itt építsen élelmiszerüzletet. A szegedi cég közvetlenül a temető mellett vásárolt telket, az önkormányzat azonban - kegyeleti okokból - itt nem engedte az üzlet megépítését. Cserébe viszont felajánlották a Honfoglalási park területét. A park környéken élők és még közel 1000 kapuvári viszont tiltakozik az építkezés ellen, véleményük szerint ezzel feldúlják a történelmi parkot. Az építtető szegedi cég ügyvezetője elmondta: egyelőre nincs építési engedélye egyik területre sem, ezt egy hónapon belül kapja meg. A kapuváriaknak addig el kell dönteniük, hogy hol épülhet fel az élelmiszer áruház.

Elbocsátások - Győr
Sajtóinformációk szerint újabb 80 embernek mondanak fel a Rába Rt.-nél. Ezúttal a cég ipartechnikai leányválallatától küldik el a dolgozókat. A győri gyárban legutóbb februárban volt létszámleépítés, akkor 175 embert bocsátottak el. A mostani karcsusítást azzal indokolták, hogy csökkentek a cég bevételei.

Bányászsors - Balinka
Múlt év novembere óta folynak a tárgyalások arról, hogy a bezárásra ítélt bányák dolgozói mikor mehessenek  nyugdíjba. A kérdés az, hogy nyugállományba vonulásukhoz elég - e a 25 év, vagy inkább 500 föld alatt teljesített műszak. A Bakonyi erőmű Rt.-hez tartozó balinkai szénbányánál 40 dolgozó sorsa múlik a kormánydöntésen.

Családon belüli erőszak - Győr
A családon belüli erőszak kérdésében csak az állami szervek és a civil szféra együttműködése tud eredményt hozni; a Belügyminisztérium a rejtve maradt esetek ügyében vizsgálatot indít - mondta Hegedűs András, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára Győrben. A  családon belüli bántalmazással foglalkozó konferencián  a civil szervezetek és a hatóságok képviselői egyetértettek abban, hogy mielőbb meg kell szüntetni a témával kapcsolatos társadalmi közömbösséget.

Javuló csővezetékek - Siófok
Új módszert mutattak be az ívó-és szennyvízhálózat csővezetékeinek javítására Siófokon. Az eljárás lényege, hogy a munkák során nem kell a csöveket kiásni a talajból. Az elméleti és gyakorlati bemutató után az InstituForm módszer szakértői: a magyar DRV Rt. és egy szlovák Kft. együttműködési megállapodást is aláírtak.

Termelő termálfürdő - Komárom
Közel 400 millió forintos beruházást tervez a komáromi termálfürdő üzemeltetője, a Komthermál Kft. Ennek során önkormányzati és pályázati forrásokból a létesítmény több részét is korszerűsítenék. A  fürdőfejlesztéshez hozzájárult a város önkormányzata, továbbá 100 millió forint hitelt vesz majd fel az üzemeltető cég. További 200 millió forintot a turisztikai államtitkárság által kiírt pályázaton szeretnének elnyerni, ugyanis a termálfürdő új szolgáltatásai már az egészségturizmust is szolgálnák Komáromban. A termálfürdő évente csaknem 350 ezer vendéget fogad mindössze öt hektáros területén.

Vadaspark - Keszthely
Az épített örökség egységes védelme érdekében a Honvédelmi Minisztérium visszaadta a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó egykori vadaspark vagyonkezelői jogát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak. A 35 hektáros parkot a Honvédelmi Minisztérium korábban laktanyaterületnek használta.
A Helikon Kastélymúzeum néven működő műemlék-együttes történeti kertjét 1945 után szabdalták fel. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója elmondta: a kastélyt tízhektáros francia kert övezi, amely angol parkban folytatódik.   A kastély 30 épületből álló műemlék-együttesének teljes felújításához és a park rendbetételéhez másfél milliárd forintra lenne szükség, amelyet tíz évre ütemezve használnának fel.

Vasutas takarítás - Szombathely
Országos takarítási akciót tartottak ma a MÁV vezetői és dolgozói. Budapest és a nagyobb megyeszékhelyek pályaudvarain több mint 1300 dolgozó szorgosodott. Az elmúlt hetekben már lezajlott a vasúti kocsik szokásos tavaszi nagytakarítása, a mai kampányakcióban az állomások és környékük megtisztítása volt a középpontban. A vasúttársaság célja, hogy a takarítás eredménye, azaz a tiszta épületek és vonatok ezentúl ne különlegességnek számítsanak, hanem ez legyen a jellemző. A MÁV takarítási akciójához csatlakozott a Szombathelyi Területi Igazgatóság is. A vasi megyeszékhelyen a vasúti dolgozók mellett iskolás gyerekek is bekapcsolódtak az állomásépületek csinosításába és a szemétszedésbe. Az utasok pedig ajándék cukorkát kaptak.

Társulás - Aba
A Sárvíz-völgyében fekvő 11 település képviselő - testülete megalapította a Sárvíz Önkormányzati Társulást. Az Aba központú szövetségnek nem titkolt célja, hogy következő lépésként önálló statisztikai kistérséggé alakuljon.

Első véradók - Sopron
Több mint félszáz első véradót köszöntött a Vérellátó Szolgálat Sopronban. A város középiskoláiból érkezett fiatalok a már hagyományos „Ünnepeld véradással 18. születésnapodat!” akcióhoz csatlakoztak.

Uniós kiadványok - Veszprém megye
„Felfedező úton az Európai Unióban” címmel két kiadványt jelentetett meg a Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet. A könyvek a diákok és a tanárok számára segítik az eligazodást az európai országok között. Az intézet az EU-kommunikációs stratégiájának keretében, pályázati segítséggel   adta ki  az információs füzeteket.

Anyagias csatlakozás - Esztergom
„Az elmúlt hetek kampányidőszakában túlzottan az anyagi érdekek mentén vizsgálták Magyarország Európai Uniós csatlakozását” - hangzott el a történelmi egyházak konferenciáján Esztergomban. A tanácskozáson szó esett a csatlakozás egyházakat érintő hatásairól is.

Tanösvény - Börcs
Tanösvényt alakítottak ki a Holt-Rábca mentén. A  Győr-Moson-Sopron megyei Börcs kistelepülésre látogatókat ezenkívül új kerékpárkölcsönző is várja. A két keréken kirándulók eligazodását pedig egy új turisztikai kiadvány  segíti. A nádasokkal, ligetekkel tarkított túraút mentén - és a faluban is - ismertető táblákat helyeztek el a Börcsi Faluvédő Egyesület tagjai. A tanösvény kialakítása, a kerékpárkölcsönző és a kiadvány szerkesztése 4 és fél  millió Ft-ba került, a projektet a Regionális Fejlesztési Tanács 3 és fél  millió forinttal támogatta.

Műsorterv - Sopron
Elkészült a soproni Petőfi Színház műsorterve a következő évadra. Az új direktor, Szilágyi Tibor elmondása szerint a darabok válogatásánál arra törekedett, hogy olyan alapműveket láthasson a közönség, amelyet eddig nem játszottak a városban.