CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 02., péntek 14:18


Határátkelő nyílt a Fertő tavon

Határátkelő nyílt a Fertő tavon

    Öt évig tartó, elszánt és kemény munka eredményeként valósult meg a Fertő tavi kikötő, az új vízi határátkelő, amely a 2003-as schengeni csatlakozásig ad otthont a magyar és osztrák határellenőrző szerveknek. A beruházás jelentősen járul hozzá a Fertő tó magyarországi szakaszának a fertő környék idegenforgalmába való bekapcsolásázos, a Fertő part magyar szakasza ezáltal válik szervez részévé a különleges értékekkel rendelkező tájegység értékeinek a turisták, természetjárók előtti feltárásához, nem utolsósorban a térség turisztikai látványosságai sorába való szerves integrálásához. 

    
    A beruházás különlegessége, hogy bár kormánykötelezettséget teljesít, mégis magánberuházásban valósult meg, segítségével egyszerre két határátkelő – a vízi és a parti kerékpáros – problémája oldódott meg. Sétahajóknak és vitorlásoknak – három kikötőmolóval – kikötési és parkolási lehetőséget is bizotsít a határátkelő, a cölöpökön állő épület, ahol egy helyen találhatók a magyar és osztrák határőrök és vámosok.


    A tegnapi ünnepélyes megnyitón dr. Tóka József, a Fertő tavi kikötő és határátkelő megvalósítója szólt a beruházás megvalósításának nehézségeiről is, ugyanakkor az akadályok mellett a támogatókat szintén megemlítette. Palkovits János, Fertőrákos polgármestere köszöntő beszédében kiemelte: annak ellenére, hogy bár a Fertő part közigazgatásilag nem Fertőrákos része, a térség látogatottságának növekedése Fertőrákos idegenforgalmára is jótékony hatással van.
    A határátkelés hivatalos ügyintézének feltételeinek megteremtésén túl, a hajósokat és vízi túrázóknak étterem és szálláslehetőség is rendelkezésükre áll, valamint a beruházás megvalósítója egy, a Fertő tájat bemutató, turisztikai információs központ létesítését is tervezi.

    Az ünnepélyes megnyitón Sopron város, a polgármester tanácsadója, Wilfing Ferenc képviselte, aki vámügyi szakemberként is méltatta a beruházás jelentőségét, a hivatalos megnyitón megjelent gazdasági minisztériumi, osztrák vámhatóság, valamint a burgenlandi és Fertő tavi Vitorlás Szövetség képviselői szintén méltató szavakkal köszöntötték a beruházás megvalósulását.

    A Fertő tavi vízi határátkelő májustól, októberig várja a vízi túrázókat.

Kapcsolódó cikkek:

A Fertőrákosi Sétahajó- és Yachtkikötő születése
Vízi határátkelő Fertőrákos és Mörbisch között