CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 03., szombat 15:36


Brum-brum Bruno...

Brum-brum Bruno...
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karon tanuló első éves hallgatók vizsgamunkáiból nyílt tárlaton  nyolcvannégy játékmackó fogadja a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központ mini-galériájába betérőket.

    A nyolcvannégy mackó ugyanis, a játékpedagógia tantárgy gyakorlati "feladat-megoldásai", amelyek igazolják azt, amit Hartl Éva adjunktus megnyitóbeszédében is elmondott:  még a legelején bizonytalankodók számára is bebizonyosodott, hogy mindenki rendelkezik a játékkészítéshez szükséges kreativitással.

Hartl Éva: "Büszke vagyok a hallgatókra"

    Az egy évig tartó mackókészítés a hallgatónak megadta a munkával, időráfordítással, és lélekkel együtt végzett alkotás örömének tapasztalatát.

    Immár második éve már annak, hogy az elsőéves óvodapedagógus hallgatóknak – az előre megkapott szabásminta, valamint az anyagkiválasztásban a "mackós-jelleg" megkötéseken kívül – teljes szabadságot ad a témavezető tanár a mackó "karakterének" megformálásában.

    Így születnek aztán a kislány-, és kisfiú- mackók számtalan változatán kívül a vadász-, erdész-, kertész-, horgász-, szörfös-, iskolás-, karatés-, tengerész-, építő-, szakács-, hawwai-, orvos-mackók, amelyek, amint azt a főiskolai adjunktus véli, készítőiket is jellemzik, akiknek a darab elkészítése során gyermekkoruk is megelevenedik, hiszen ki nem őriz kedves emlékeket első mackójáról?
    A technikai feladat így válik szívhez szóló feladattá is egyben; az természetes, hogy első saját kezüleg készített, 52 centiméteres mackójukat a hallgatók megtarthatják és hazavihetik, és bizonyára becsben is tartják majd, hiszen a kézzel készített mackókban készítőik szeretete is bennük van.

    A jó hangulatú kiállításmegnyitón a – természetesen mackós – zenés, verses műsorban közreműködtek: Fodor Gábor, ifj. Kovács Imre, Kiss Renáta, Faragó Dóra, Belákovics Judit fuvolán. Tóth Tekla Kányádi Sándor Nyírbocskor című versét, Rázóné Leidig Erzsébet Kormos István Vackor című művéből adott elő részletet. Taródi Erika és Práznek Hajnalka előadásában Babits Mihály Micimackó és társai című műve hangzott el.

    A Brum-brum Bruno... mackókiállítás, amely május 9-ig várja látogatóit, naponta 9-17 óra tekinthető meg az Ady Endre u. 10. szám alatti Gyermek- és Ifjúsági Központban.

T.É.