CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2003. május 04., vasárnap 13:30


Valétáltak a soproni egyetemisták

Valétáltak a soproni egyetemisták
    Újabb év telt el azóta, amióta a soproni valétálók imbolygó bányászlámpásokat követve járták be – diákként utoljára – Sopron utcáit.
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem végzőseinek Alma Matertől való búcsúzása, a Selmecbányai Bányászati Akadémia 1735-ben épült falai közt kialakult ősi hagyományokat követi.

    A koreográfia azonos, a szereplők, természetesen,  mindig mások. A május első szombatján rendezett valétálás vidám felvonulással kezdődött, majd este az egyetemen és a Fő téren való búcsúzással folytatódott. Sötétedés után az alsós diákok fáklyákat gyújtva közrefogták a valétálók csoportját, és bányászlámpásaikat meggyújtva haladnak végig Sopron utcáin, akárcsak bányamérnök elődeik tették azt negyed évezreddel több ideje Selmecbánya utcáin.

Az Alma Matertől.való búcsúvételt követően Sopron város Fő terén a város nevében Kalmár István alpolgármester bocsátotta útjukra a valétálókat, akiknek a Sopronból örökségül kapott hűséget helyezte emlékezetébe. A valétálók megkoszorúzták Sopronyi-Thurner Mihály szobrát, a polgármesterét, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a selmeci egyetem Sopronban folytathassa munkáját. A diákok köszönetet mondtak a városnak, amely otthont adott nekik, és befogadta őket.
Gaudeamus igitur... hangzott fel a kürtszó Sopron Fő terén, majd a diákok elindultak, hosszú útra készülnek...
 

Kapcsolódó cikkek:

Megint a ballagás, de mi a nóta?      Ballag már a véndiák
Valétáltak a soproni egyetemisták