CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 07., szerda 20:50


Tisztifőorvosok Országos Találkozója

    Tisztifőorvosok Országos Találkozója

    A ország városi, megyei tisztifőorvosai a Tisztifőorvosok Országos Találkozóján a Hotel Sziesztában kezdték meg háromnapos tanácskozásukat.
    A mai ünnepélyes megnyitón Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Kalmár István Sopron alpolgármestere, Prof. Dr. Ungváry György országos tisztifőorvos és Dr. Paller Judit, az ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron Megyei intézetének megbízott megyei tisztifőorvosa köszöntötte a mintegy 120 résztvevőt.

Dr. Szakács Imre, Dr. Paller Judit, Dr. Ungváry György, Kalmár istván és Dr. Amberger Erzsébet a tanácskozás megnyitóján

    Dr. Amberger Erzsébet Sopron tisztifőorvosa, a rendezvény házigazdája hangsúlyozta: a négy év tapasztalata is igazolta azt a kezdeti szándékot, amely a tisztiorvosok véleménycseréje, valamint őszinte kommunikációjának szükségességét felismerve hozta életre az évenként megrendezett találkozót.
    "A véleményformálás és a szakmai vita helye az immár negyedik alkalommal megrendezett fórum, amely a szakma és a terület számos – jól vagy rosszul – szabályozott, valamint szabályozatlan szakmai kérdésének megvitatására ad lehetőséget, ugyanakkor hozzájárul az elvi kérdésekkel kapcsolatos egységes döntések megszületéséhez.
1991 óta a szakterületen "kőmíves kelemeni" építkezés folyik, de erős bástya épül majd fel" - jellemezte a tisztifőorvosi rendszer jelenlegi állapotát Dr. Amberger Erzsébet.
    Dr. Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke a megye egészségügyének helyzetéről szólt, megemlítve a megye kitűnő betegellátását biztosító két korszerű kórházát, valamint szólt arról az új betegség – az atípusos tüdőgyulladás – világszerte való megjelenésével kapcsolatos aggodalomról, amelyet a megyén áthaladó idegenforgalom okoz.

    Kalmár István alpolgármester kiemelte a városi tisztifőorvos és a város jó kapcsolatát, amely a nehéz helyzetek és feladatok megoldásában segít.
    Prof. Dr. Ungváry György országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a rendezvény a szakmai kérdésekben való véleménycserén túl azért is fontos, mert nagyban hozzájárul azokhoz a közvetlen kapcsolatok kialakításához, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az országos feladatok gyors és hatékony megoldásánál.
    Dr. Paller Judit megbízott megyei tisztifőorvos az informális megbeszélés jelentőségének fontosságát emelte ki köszöntőjében.
    A konferencia nyitónapján Prof. Dr. Unváry György országos tisztiorvos az ÁNTSZ 2003 évi feladatairól tartott előadást.
    A konferencia további, részletes programja megtalálható a Programajánló oldalunkon.


    A tanácskozást megelőzően Prof. Dr. Ungváry György országos tisztifőorvos, Dr. Groszmann Mária helyettes országos tisztifőorvos, Dr. Molnár Borbála országos tisztifőgyógyszerész, Dr. Vass Ádám osztályvezető tartott sajtótájékoztatót az ÁNTSZ aktuális feladatairól.

    Az ÁNTSZ -t foglalkoztató aktuális kérdések között a sajtótájékoztatón érintett témák között az atípusos tüdőgyulladással kapcsolatos helyzet ismertetésére került sor.
    Dr. Ungváry György részletes tájékoztatójában hangsúlyozta: a vírus kódját sikerült feltérképezni; annak ellenére, hogy eddig Magyarországon még nem fordult elő a betegség, az nem zárható ki, hogy a jövőben nem jelenik meg. Az országos tisztifőorvos beszámolt a repülőtéri információs rendszer működéséről, annak továbbfejlesztéséről, a védekezés módjáról.
    Elmondta az ÁNTSZ rendelkezik a vírus felbukkanása esetén alkalmazható intézkedési tervvel. Megtörtént az alapszolgáltatók, a gyerekorvosok tájékoztatása a betegséggel kapcsolatos tennivalók tekintetében. A diagnosztika rendelkezésére áll a gyors és pontos teszt, amit alapos gyanú esetén igénybe lehet venni, külön szűrésre nincs szükség.
    Dr. Ungváry György elégedetten szólt a népegészségügyi program elfogadásáról, amelyet nagy többséggel szavaztak meg. A tíz évre szóló terv a már meglévők és folyamatban lévők mellett újszerű feladatokat is ad az ÁNTSZ-nek.
    Egy aktuális járványügyi kérdéssel kapcsolatban Dr. Vass Ádám kifejtette: a WHO védőoltási programjában foglaltak szerint is Magyarország korszerű védőoltási rendszerrel rendelkezik. Az arányában kevés oltásellenző nincs annak tudatában, hogy milyen veszélynek teszi ki gyermekét - jelentette ki az osztályvezető – akkor, amikor évente 30-40 millió külföldi állampolgár fordul meg Magyarországon, illetve 5-6 millió magyar utazik külföldre. Szólt arról is, hogy a legutóbbi influenzajárvány idején a mindösszesen 23 áldozat között 15 olyan volt, aki megkaphatta volna a védőoltást, de nem tette meg.
    Dr. Vass Ádám hangsúlyozta: a 21. században a járványok ellen nem lehet a határok lezárásával védekezni, hanem az országon belül kell, hogy működjön a védekezés, megfelelő apparátussal, védekezési rendszerrel, és felismeréssel.

A nyári időszakban a közétkeztetésben fokozottabban jelentkező, ételmérgezések veszélyéről szólva, elhangzott: a nyári időszakban a közétkeztetési helyeken az ÁNTSZ nagyobb létszámmal végzi a felügyeletet, ugyanakkor az uniós szabályozás révén bevezetendő szigorúbb követelményeknek való megfelelés feltételeinek a kialakítása is az ÁNTSZ egyik közeljövőbeli feladatai közé tartozik.

T.É.