CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 08., csütörtök 22:50


A város ma köszöntötte az édesanyákat

A város ma köszöntötte az édesanyákat

    Az anyák tiszteletére az első ünnepségeket az ókori Görögországban tartották, tavasszal. Az istenek anyjának, Rhea istennőnek áldoztak kegyelettel.
    A kereszténység elterjedésével az anyaszentegyház tisztelete került előtérbe, a későbbiek folyamán az egyházi ünnep összefonódott az anyák napjának megünneplésével.

    Az USA-ban a 19. századtól több államban is kezdeményezték a az anyák ünneplésének gondolatát, 1910-ben Virginiában hivatalos ünneppé vált,
1914-ben Wilson elnök, az anyák napját hivatalos nemzeti ünnepé nyilvánította.
    Európában az első világháború után, főleg kereskedők terjesztették az ünnep gondolatát. A magyarországi hagyományt a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg, az első megemlékezést 1925-ben tartották, hazánkban 1928-ban vált hivatalos ünneppé.

    Sopronban immár, a 10. alkalommal került sor az Anyák Napja város részéről történő megünneplésére.
- A város vezetősége -a jelenlegi nehéz anyagai helyzet mellett is - lényegesnek tartotta, hogy köszöntsék az édesanyákat váaszolta dr. Sütő Teréz, a Szociális Iroda vezetője, arra a kérdésünkre, hogy miért tartja a város fontosnak közösségi keretek között is megünnepelni az anyák napját.

Sütő Teréz irodavezető a város nevében köszöntötte az ünnepségen megjelent  az édesanyákat

    Az irodavezető a továbbiakban azt is elmondta:
- Sajnos, azonban nincs mód arra, hogy minden, Sopronban élő édesanyát köszöntsenek, ezért csak a szociálisan rászoruló, négy vagy ennél több gyermeket nevelő
édesanyát hívtak meg erre az ünnepélyre, akiknek a szép műsor mellett egy jelképes anyagi hozzájárulással is próbálta Sopron városa emlékezetessé tenni ezt a szép ünnepet.

N.Á.
Fotó: Kisalföld