CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 10., szombat 18:14


Építészeti táj Burgenland - Finom, kvalitásos, tájhoz, helyhez illő építészet

Építészeti táj Burgenland - vándorkiállítás Finom, kvalitásos, tájhoz, helyhez illő építészet

    Építészeti táj Burgenland címmel nyílt kiállítás Sopronban, a Központi Bányászati Múzeumban. (Templom u. 4.)
    Az esemény egyaránt  intellektuális élményt nyújt a szakma és a szép iránt fogékony nem szakmabeli látogatóknak, hiszen, amint azt Varga László filmes-újságíró, a kiállítás szervezője mondta: a mai burgenlandi építészet fantáziadús, kreatív, merész és kísérletező.
    A soproni építészek közül a megnyitón igen kevesen voltak jelen, amúgy a vándorkiállításnak szánt tárlat a hónap végéig látogatható.
 


Klaus Jürgen Bauer elnök a Cafe Esterhazy (Kismarton) tervezője

    A bemutatott anyag – amely által a burgenlandi hagyományos építészet és az építészeti kultúra párhuzamai, illetve metszéspontjai egyaránt elemezhetővé válnak – fő célja az időbeli és térbeli (régióbeli) értékrendszerek egymáshoz való közelítése, ugyanakkor a korszerű – a gazdasági, technológiai, szociális és regionális sajátosságokat egyidejűleg figyelembe vevő – a tervezés kérdéseire, a felelősségtudó modern építészet és műemlékvédelem kapcsolatára, a hétköznapi funkcionalitás aktualitására is választ keres.
    A soproni kiállítást Dr. Prof Klaus Jürgen Bauer, a társszervező Architektur Raum Burgenland elnöke nyitotta meg, a jelenlévőket köszöntötte Peter Nemeth, Kismarton (Eisenstadt) polgármestere és Kalmár István soproni alpolgármester. A két elöljáró köszöntőjében hangsúly a testvérvárosok együttműködésének fontosságára esett, amelyet a közös építészeti stílusjegyekben is megjelenő kultúrrégió szintén megerősít.
 


Vendégek és vendéglátók a megnyitón:
Kalmár István alpolgármester, Peter Nemeth polgármester, a rendezvény  tolmácsa, Bircher Erzsébet múzeumigazgató, Winkler Gábor építész, Klaus Jürgen Bauer ARB elnöke

    A tizenkilenc, leporellókon bemutatott alkotás a modern architektúra új szellemét testesíti meg, ahogyan dr. Winkler Gábor professzor, Ybl Miklós-díjas építész, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem építészeti tanszékének tanára fogalmazott "finom, kvalitásos, tájhoz, helyhez illő " építészet.
    "A kiállítás a legjobb időben és a legfontosabbat mutatja meg a kortárs burgenlandi építészetből, a soproni építészhallgatóknak is tanulságos élményt nyújt" - mondta Winkler Gábor, aki rövid áttekintésben vont párhuzamot a 30-as évek soproni és kismartoni, egyaránt magas színvonalú építészete, majd a hatvanas évekbeli "iparosított" – napjainkig a határ túlsó oldalán az itteninél valamivel jobban korrigált – architektúrája, és azt azt követő 80-as, 90-es évek posztmodern, öntörvényű építészete között.
    "Tiszta, elegáns, öntörvényű – a hallgatók ideálját megtestesítő – építészetet mutat be a tárlat; itt lehet tanulni!" - összegezte a látottakat a professzor.
 
    Az 1993-ban osztrák építészekből, valamint az építészet iránt érdeklődőkből, – annak fejlődési irányát figyelemmel kísérő, különböző szakterületeken tevékenykedőkből – alakult Architektur Raum Burgenland a régió építészete hagyományait felvállaló "érték-lobbicsoport"-ként határozza meg magát.
    Olyan, a modern építészetet igénylők alkotják a csoportot, akik a tartomány építészeti kultúrájában, a jelenkori építőművészet fejlődési irányát figyelembe véve, a helyi értékekre való figyelést, és azok érvényre juttatását tartják fontosnak.
 


Az Esterházyak kismartoni, 1799-ben emelt istállói egy figyelemreméltó gazdasági épületegyüttest képeztek. Az egykori parádés istállóban, a volt kastélypince helyén alakították ki az exkluzív éttermet. (Tervező: Klaus Jürgen Bauer, 1999.)

 

    Klaus Jürgen Bauer szerint a kiállítók egységesen vallják, hogy a korszerű tervezésnek a gazdasági a technológiai, az etikai, a földrajzi szempontokat egyaránt figyelembe kell vennie. A felelősségtudó modern építészetnek ugyanakkor nem kizárólag a széleskörű véleménynyilvánításra és vitára van szüksége, hanem arra a fajta szellemi tapasztalatcserére, amelyre a burgenlandi építészek a kiállítás Sopronban – majd további magyarországi városokban – való bemutatásával a magyar építész-társadalmat invitálják.
    Az eddigi eszmecserék, szakmai utak mellett, a soproni megmutatkozás a korszerű, minőségi regionális építészeti színterének kialakítását hivatott elősegíteni. A kultúrföldrajzi hely tiszteletében fogant szakmai párbeszédet, a régiókra jellemző építészeti elvek kidolgozásának, érvényesítésének lehetőségeit ugyanúgy magában hordozza az együttműködés lehetősége, mint a technológiák területén történő tapasztalatcserét, vagy az egymás kapcsolatrendszereibe való integrálódás lehetőségét.

    2002. júniusában – az Architektur Raum Burgenland ösztönzésére – először adta ki a Burgenlandi Tartományi Hivatal a Burgenlandi Építészeti Díjat, amelynek odaítélésről független zsűri dönt, és amelynek a korszerű és minőségi építkezés tudatosításán túl célja az új kulturális megfogalmazásban (újra)alakuló európai régió – az építészeti alkotások általi – nemzetközi ismertségének növelése.

    Az Építészeti Táj Burgenland tárlaton bemutatott alkotások ugyanakkor a felelősségtudó modern építészet és műemlékvédelem kapcsolatára, valamint a hétköznapi funkcionalitás aktualitására is választ keresnek, ráirányítva arra a nem elhanyagolható szempontra is a figyelmet, hogy az építtető – mint megrendelő – és a tervező "közös munkájaként" megvalósult mű időben és térben is hangsúlyozottan tájformáló szerepet tölt be.

Kismarton, a tartományi főváros egyben falu is, amiből következik, hogy a közigazgatási épületek egyedi később odaillesztettként fogják körül az óváros eredetileg zárt szerkezetét. A régi műemlékvédett városházközpont új épülete jó példája a nagyobb épülettömbök zárt szerkezetbe való sikeres beillesztésének. 
A régi városháza hátoldalán bontás során nyert terület került beépítésre.

A terv 2002-ben elnyerte a Burgenlandi Tartományi Hivatal a Burgenlandi Építészeti Díját. 
(Terv: Fellerer/Vendl)

    Ez utóbbi tény pedig, szintén komoly érvet jelenthet az építészet területén létrehozandó, a határok eltűnésével aktuálissá váló – egy régión belüli – szakmai diskurzus szükségessége, valami a kritikus tudatosság fejlesztése mellett.

    A soproni Központi Bányászati Múzeumban június elsejéig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között látogatható az Építészeti táj Burgenland tárlat, amelyen az Atelier Kaitna/Smetana, Klaus Jürgen Bauer, Alfred Boric, Fritz Brandlhofer, Raimund Dickinger, Tom Fichtner, Hans Gangoly, Dietmar Gasser, Halbritter & Halbritter, Otmar Hasler, Lichtbau Wagner, Anton Mayerhofer, Martin Mostböck, a Querkraft, Westhausser/Biack, Rudolf Szedenik, Wiesner/Dutka, Richard Woschitz, Christine Zwingl munkái láthatók.

A kiállítást rendezte: Erich J. Kugler és Martin Mostböck.
T.É.