CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 11., vasárnap 02:08


Soproni Szalon: Kiszely Gábor volt a meghívott vendég

Soproni Szalon: Kiszely Gábor volt a meghívott vendég

Május 9-én a szervezők részéről a nyitott párbeszéd lehetőségét felkínáló rendezvényként meghirdetett Soproni Szalon vendége a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola klubjában Kiszely Gábor a Terror Háza szakmai igazgatója volt, aki a Kommunista állambiztonság 1956-1990 címmel tartott előadást a megjelenteknek.

Bevezetőjében Pluzsik Tamás a Soproni Szalon előző vendégére, - az időközben elhunyt - Gorka Pálra emlékezett, majd bemutatta Kiszely Gábor eddigi munkásságát.
Kiszely Gábor tájékoztatta a résztvevőket a Terror Házával kapcsolatos legújabb fejleményekről, azok hátteréről.
Előadásában bemutatta az állambiztonsági szolgálatok szervezeti kialakulását, az ügynökök beszervezésének módját, az egyes főcsoportok működési területeit, ezek hálózatait, a közöttük lévő átfedéseket, az ötvenes évek végétől a III./III-as főcsoport 1990-es jogutód nélküli megszűnéséig.
Az előadás után Kiszely Gábor könyveit dedikálta, majd a kötetlen beszélgetés alatt válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Sopronban, a Kálvin Körben tavaly Kiszely Gábor az egyházak és állam viszonyáról beszélt. Az ott elhangzottakhoz képest, hogyan értékeli az utóbbi időben bekövetkezett változásokat? -kérdezük.
- A történelmi egyházak még mindig nem tartják szükségszerűnek, hogy közvetlenül szembenézzenek a közelmúlttal. Nem azt hiányolom, hogy a hajdani ügynök- püspökök, ügynök-intendánsok nem lépnek elő és nem vallnak színt, hanem – akár a római katolikus, akár a protestáns egyházak hierarchiájának, illetve egyháztagjainak részéről – az erre való készségét hiányolom, azzal együtt, hogy a történelmi egyházakban, az utóbbi időkben egy "alulról induló mozgalom" kezdődött el: igenis a papok hajlandók ezzel a kérdéssel szembenézni, felvetni azt, megvitatni, gyülekezeti szinten lezárni. Erre a felsőbb vezetői szint még nem reagált.
- Politológusként mi a véleménye a polgári szövetség megalakításáról? A Fidesz néppárttá alakulásával, a tagozatok megjelenésével, a már működő helyi szervezetek és az alakuló tagozatok közötti esetleges feszültségek nem gyengítik-e a polgári oldal összefogását?
- Járva az országot, természetesen látom, hogy pártpolitikai érdekek a jobbközép oldalon a különböző pártok alapszervezeteiben mennyire ellentétbe kerülnek egymással, sőt erre felsőbb szinten is van példa. Ez azonban, a jobbközép választási veresége feldolgozása, egy öntisztulási, egy kibontakozási folyamat. A polgári egységen belül, természetesen lehetnek különböző frakciók, platformok elgondolások, amelyek nem azonosak azzal a pozíciók szerzésére visszavezethető széthúzással, amely az utóbbi tizenhárom évet jellemezte. Ehhez el kellet veszteni a választásokat, viszont ez egyben lökést adott a pártnak és a polgári köröknek, ahhoz, hogy - három-négy hónapon belül - integrálni tudják a pozíció-képzési folyamatokat. Az a kérdés, hogy ezt hogyan támogatjuk.
A Terror Háza nem politikai szervezet, ennek ellenére integrátori szerepe lehet ebben a közgondolkodásban, a Terror Háza létében hozzájárulhat a különböző platformokkal együtt kialakuló jobbközép oldal össznemzeti összefogásához.
- Az utóbbi időben több előadást is tartott Sopronban. Személyes kötődés fűzi a városhoz, vagy meghívásoknak tesz eleget?
- Mindig nagyon szívesen tettem eleget a meghívásoknak, családi kötődésem nincs Sopronhoz, kedvenc városaim közé tartozik.