CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 13., kedd 23:08


Gyermekvédelem az Európai Unióban

Gyermekvédelem az Európai Unióban

Három napon át tart a IV. Soproni Gyermekvédelmi Konferencia

    Negyedik alkalommal rendezik meg Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és Intézményei azt a háromnapos gyermekvédelmi konferenciát, amelyen csaknem százhúsz fő részvételével kerül sor a szakterület aktuális kérdéseinek megvitatására, a konferencia címeként is meghirdetett, Magyarországi gyermekvédelem az Európai Unió kapujában témakörben.

Sütő Teréz a Polgármesteri Hivatal Szociális irodájának vezetője

    A Pannónia Med Hotel Európa-termében tartott nyitónap ünnepélyes köszöntőit követően – amelyet Szabó Sándorné az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára, Kalmár István alpolgármester és Sütő Teréz, a Polgármesteri Hivatal Soproni Szociális Iroda vezetője tartott – elkezdődött a szakmai munka, amelynek keretében a tegnap Dr. Katonáné dr. Pehr Erika az EU szociálpolitikájáról, valamint a mai nap folyamán Dr. Horváth Antal az ügyvéd és gyámhatóság kapcsolatáról a vagyonos kiskorúak és a gondnokoltak ügyében, Dr. Varga Gábor pszichiáter, osztályvezető főorvos Fogyatékosság, magatartászavar, demencia, elmebetegség, cselekvőképesség és gondnokság címmel tartott előadást.

Dr. Varga Gábor a győri  Petz Aladár megyei kórház pszichiátere

    A mai délután folyamán pedig, Tengerdi Antal a Győr-Moson-Sopron Megyei Módszertani gyermekjóléti Szolgálat vezetőjének moderálásával a gyermekvédelmi rendszer szereplői és kapcsolatrendszerük témáját érintő, soproni szakemberek bevonásával megvalósuló beszélgetésre került sor.

    A rendezvény harmadik napján, szerdán ausztriai tanulmányúton szerezhetnek tapasztalatot a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek arról, hogy egy EU-s országban hogyan történik az elmélet gyakorlatban való alkalmazása. Két – Bécs 19. kerületében egy fiú-, a huszadik kerületben pedig egy leány – krízisotthont látogatnak meg a konferencia résztvevői.

    Sütő Teréz a rendezvényen elhangzottakról elmondta: Magyarországon a szociálpolitika EU-konform jogszabályok mentén működik. Gyakorlati tennivalóként egy gyermekotthon létesítésének szükségességét említette. Természetesen az uniós szociálpolitika többterületet fed le a foglalkoztatáspolitikától a gyermekvédelemig, a szociálpolitikusok legfőbb dolga a családot alkalmassá tenni arra, hogy abból minél kevesebb gyermek kerüljön ki, illetve megelőző munkával figyelni az esetleges gyermeket érintő veszélyforrások megjelenésére, és tenni azok hatékony megszüntetése érdekében.

T.É.