CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. május 13., kedd 23:59


Jogász Vándorgyűlés - miniszteri részvétellel- Horvát nyelvtanfolyam- Ma politika, holnap történelem- Közműtársulati közgyűlés- Kiállítás a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára Budapesten

Hírek, események

A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése - miniszteri részvétellel Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter részvételével kezdi meg munkáját a május 15-én megrendezésre kerülő Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése Sopronban
Információink szerint  a belügyminiszter asszonyt a soproni városházán fogadja Kalmár István alpolgármester. A város vezetőivel, valamint az MSZP és SZDSZ frakcióvezetőivel való találkozót követően, Lamperth Mónika látogatást tesz a városi rendőrkapitánysághoz, ahol Szabadfi Árpád r. ezredes, megyei főkapitány, dr. Boros Gábor r.őrnagy, városi kapitány fogadja, és ahol a továbbiakban a megyei és a városi rendőri vezetőkkel is találkozik.
 
Horvát nyelvtanfolyam indul A Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete gyermekeknek és felnőtteknek horvát nyeltanfolyamot indít. A jelentkezőket május 14-én 15.30 órától a Ferenczy János u. 2. szám alatti irodában várják.

Ma politika, holnap történelem  2003. május 15-én, csütörtökön, 18:00 órakor Ma politika, holnap történelem címmel Ungváry Zsolt, a Magyar Demokrata újságírója tart előadást a Széchenyi-palotában (Széchenyi tér 2. MTESZ díszterem). A rendezvényt a Jobbszél Olvasóinak Soproni Baráti Köre szervezte.

Közműtársulati közgyűlés 2003. május 14-én, szerdán, 18:00 és 20.00 óra között a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Sopron, Ady Endre u. 10.; Tel: 99/ 511-200)  közműtársulati közgyűlésre kerül sor.  

Kiállítás a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára Budapesten
A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc 300. évfordulója alkalmából Nemzetünkért összefogván... címmel nyílt emlékkiállítás kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A Nemzetünkért összefogván... című tárlat célja a Rákócziak és a szabadságharc bemutatása a legfrissebb kutatások tükrében. A múzeum kupola- és dísztermében berendezett kiállításon az egykor az ország leggazdagabb főnemesének számító II. Rákóczi Ferenc személyes tárgyai, festmények, a Rákóczi család történetét bemutató dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók.
Az augusztus 31-ig látogatható kiállítás része a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára szervezett emlékévnek. A Magyar Nemzeti Bank az évforduló alkalmából 5 ezer forint értékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. Az emlékérméből, amelyet Gáti Gábor szobrászművész tervezett, 6 ezer darab készült, s névértékén vásárolható meg a jegybank épületében.
II. Rákóczi Ferenc - az aranydukátot is számítva - immár 9. alkalommal szerepel magyar pénznemen. Az elmúlt több mint 80 év során koronán, pengőn, forinton egyaránt visszaidézték alakját. (MTI nyomán)