CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. május 14., szerda 23:30


Diákok nyári kerékpártúrája- Könyvbemutatók a Levéltárban- Divat: Nőknek, férfiaknak!- Érettségi kémiából és latinból- 85 éves a Hadtörténeti Intézet és Múzeum- I. világháborús képes album

Hírek, események

Diákok nyári kerékpártúrája A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és a Szent György Plébánia közös szervezésében tizenkettedik alkalommal indul útjára a soproni fiatalok nyári kerékpártúrája.
A csapat július 12-én indul Jákra, majd Zalalövő, Nagykanizsa, Szigetvár, Pécs érintésével Siklós a végső, kitűzött úticél.
A hagyományos kerékpártúra fő célja, hogy a szociálisan hátrányosabb körülmények között élő fiataloknak is tartalmas, kulturált üdülési lehetőséget biztosítson, az ország műemléki és kulturális értékeinek megismertetésével együtt.

Könyvbemutatók a Soproni Levéltárban Három könyv bemutatójára kerül sor a soproni Levéltár könyvtártermében, 2003. május 15-én, csütörtökön, 14.30 órakor. A város térben és időben című könyvet dr. Bariska István, a kőszegi levéltár igazgatója ajánlja az olvasóknak, a Kincseink című – a nagysikerű Tárgyak Sopron 725 éves történelméből rendezett kiállítás anyagát bemutató – kiadványt Bircher Erzsébet múzeumigazgató ismerteti. Turbuly Éva a szerzője a  Sopron vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái (1595-1608) című kiadványnak, amelyet dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója ajánl a soproni olvasóknak.

Nőknek, férfiaknak! : divattanácsadás 2003. május 16-án, pénteken, 14:00 órakor Nőknek, férfiaknak! Bucsuházy Piroska divattervező és stílustanácsadó tanfolyama. Téma: Az évszaktípusnak megfelelő smink és kiegészítők. Részvételi díj: 5.000 Ft/fő Helye: Gyermek- és Ifjúsági Központ, Sopron, Ady E. u. 10.

Csütörtökön a diákok kémiából és latinból érettségiznek  Ma fizika és rajz volt A középiskolák nappali tagozatán ma fizika, rajz és műalkotások elemzése vizsgák során adtak számot tudásukról az érettségizők. Csütörtökön a diákok kémiából és latinból érettségiznek. A latin vizsgákra május 15-én 556-an jelentkeztek. Angol vizsga lesz május 16-án, erre 36 ezer 226-an készülnek. A német május 22-én lesz 27 ezer 335 végzőssel. Ezen a napon olaszból is vizsgáznak 874-en. Franciára május 23-án 1802-en, spanyolra szintén 23-án 326-an jelentkeztek. (Educatio Press)

85 éves a Hadtörténeti Intézet és Múzeum A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén ünnepli alapításának 85. évfordulóját. A hadimúzeum alapítójára emlékezve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hadimúzeum Alapítvány, valamint az Aggházy család 2003. május 15-én csütörtökön 14 órai kezdettel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvarán emlékünnepséget rendez.
Az emlékünnepségen ökumenikus egyházi szertartás keretében az elhunyt katonák emlékére lélekharang-avatás lesz.
Emlékbeszédet mond: Dr. Holló József, vezérőrnagy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, vitéz Aggházy Kamil m. kir. ezredes munkásságát méltatja:
Dr. Lugosi József ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója. Az emlékünnepség zárásaként felavatják Gulácsy-Horváth Zsolt v. Aggházy Kamil m. kir. ezredest ábrázoló szobrát. (Educatio Press)

I. világháborús képes album  Hadtörténeti Intézet és Múzeum könyvbemutatót rendez május 16-án. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Scolar kiadó május 16-án, 11.00 órakor rendezi Balla Tibor hadtörténész "Szarajevó, Doberdó, Trianon.
Magyarország I. világháborús képes albuma" című kötetének bemutatóját. A könyvbemutató helyszíne: Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszterme (II. emelet) 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. A megjelenteket köszönti: Dr. Holló József, vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, a kötetet bemutatja: Dr. Pollmann Ferenc, hadtörténész. (Educatio Press)