CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 14., szerda 23:57


A Trigonal - Olaszországban

A Trigonal - Olaszországban

    Utolsó, tervezett helyszínén, az olaszországi Tarcentoban is megnyitotta kapuit a Trigonal háromhelyszínes képzőművészeti kiállítás. Az eseményen, amelyen Sopron város küldöttsége is résztvett, az időközben a tárlat anyagából elkészült – színes borítójú, ugyanakkor az alkotások fekete-fehér reprodukcióit tartalmazó – katalógus is bemutatásra került.
    A vándorkiállításon – amelyet a bécsújhelyi (Wiener Neustadt), valamint a soproni közönség már látott – nyolc osztrák, nyolc olasz, és nyolc magyar képzőművész munkáit állítják ki.

Soproniak az olaszországi  Tarcentoban

    A tárlaton Sopront: Sz. Egyed Emma, Sulyok Gabriella, Kovács Gombos Gábor, Gáspárdy Tibor, Mészáros György, Kovács György, Soltra E. Tamás, Giczy János képviselik.

    "Tarcento, Wiener Neustadt, Sopron alkotóinak közös bemutatója a művészeti műfajok sajátos terében kínál lehetőséget világaink összevetésére. Találkozásunk a valós és szellemi távolságok áthidalásának egy lehetséges példája.

    A közelmúlt társadalmi-szellemi mozgásai eredményeként közvetlen testközelből élhetjük át a kultúraváltás sajátos mechanizmusait. A felszín különböző minőségű, sokszor egymásnak ellentmondó jelenségei mögött a múlt összefüggései is új értelmet nyernek. A külső folyamatok új és új szakmai válaszok sorát indukálja. Csak bizonyos szempontból van rálátásunk a dolgokra, igazságunk legtöbbször részleges.
    Munkánk során nemcsak mű és befogadó, hanem mű és mű között is folyamatos a párbeszéd. A kiállítás így a szándék artikulált megfogalmazásának a próbaköve.
    A kollektív tárlat a kollektív szellem lenyomata. Itt a művek rezonanciatere egymásba ér, jelezvén, hogy közös történeteink különböző szempontokból megrajzolt képeinek összegezése teremti meg azt a formai metaforát, melyben az ember önmagára ismer." (Mészáros György)

A megnyitón közreműködött a Varga Gábor  Jazz Trió

A katalógus szerint az olaszországi Tarcentoban – a Wiener Neustadter Künstlervereinigung, a Pro Kultúra Kht. Sopron, és az arT100 Tarcento –  közös, hármas szervezésben létrejött kiállítás május 25-ig látogatható.

Kapcsolódó cikkek:

 Trigonal - képzőművészeti háromszög - beszámoló a bécsújhelyi tárlatról

Trigonal a képzőművészeti háromszög kiállítása Sopronban