CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 15., csütörtök 20:49


A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése

A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése Sopronban

    A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése kezdte meg két napos soproni tanácskozását.
    A Hotel Sziesztában tartott, négyszáz résztvevőt regisztráló eseményen a nyitónap előadását Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter tartotta.

    Regionális államreform című előadásában a politikus asszony szólt a kidolgozás alatt levő közigazgatási korszerűsítés programról, amely, mint mondta, a kistérségi, a regionális átalakítás, valamint a választott önkormányzatok szintjén egyaránt alternatívákat tartalmazó vitaanyagként áll a szakemberek rendelkezésére.
    A közigazgatási szolgáltatások korszerűsítése a gyakorlatban a gyors és szakszerű kiszolgálásban valósul meg - jelentette ki a miniszter, aki szólt a közigazgatási szolgáltatások eszközrendszeréről, szerkezetéről, valamint a korszerűsítés aktuális kérdéseiről.

    A közigazgatási reformot uniós összefüggésbe helyezve Lamperth Mónika hangsúlyozta, a közigazgatást az EU meghagyja a tagországok hatáskörében, ugyanakkor mindenkinek alapvető érdeke azt az új, uniós feltétel-rendszerekhez illeszthetőknek, azokkal harmonikusan együttműködőkké tenni.
Magyarországon jelenleg "központi túlhatalom" van - jelentette ki a miniszter aszony, az érdemi decentralizáció szükségességeét, az önkormányzatok döntési és finanszírozási kompetenciákkal való  felruházását hangsúlyozta. Lamperth Mónika a regionalitás, régióközpontok kérdéskörét is érintette előadásában, hangsúlyozva, hogy nem a régiólehatárolás kérdése a legégegőbb ma Magyarországon, hanem azoknak az esélyeknek a megteremtése, amelyekkel az EU csatlakozást követően rendelkezniük kell Magyarország régióinak ahhoz, hogy versenyképesek legyenek.
    A közigazgatási rendszer átalakítássának alternatívájaként a régiós parlamentként vagy a megyei önkormányzatoknak megfelelő, átalakított hatáskör közötti megoldást látja megfelelőnek a miniszter.

    A közjog kérdéskörének szentelt,  Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlést köszöntötte Dr. Kiss Ottilia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet elnöke, valamint Dr. Máthé Gábor a Magyar Jogász Egylet elnöke. Az eseményen jelen volt Dr. Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke.
    A soproni Hotel Sziesztában zajló tanácskozás holnap szekcióülésekkel folytatódik. Dr. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság bírája előadásában a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatának új szabályozása, Dr. Jójárt László a FVM volt helyettes államtitkára előadásában az Átkerüljön-e a telekkönyvi nyilvántartás a bíróságokhoz előadások hangzanak el. A jogi segítségnyújtásról szóló szabályozás koncepciója, a kábítószerrel visszaélés új szabályai, a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozás reformja, az új közbeszerzési törvény a szekcióülések további témáinak sorába tartoznak.
    A jogász vándorgyűlés ideje alatt a Hotel Szieszta előterében szakkiállítás és könyvbemutató várja a látogatókat.