CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 15., csütörtök 22:26


Könyvbemutatók Sopronban

Könyvbemutatók Sopronban

    A Soproni Múzeum és a Soproni Levéltár közös rendezésében, 2003. május 15-én a levéltár könyvtártermében három kötet bemutatójára került sor.

     A nagy számú megjelentet Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke és Kalmár István, Sopron város alpolgármestere köszöntötte.

Nemes András, Turbuly Éva, Ivanics Ferenc és Kalmár István

    Az első bemutatott kötet a 2002. szeptember 25-én megtartott Sopron szabad királyi város 725 évéről, témájú konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza. A könyvet (A város térben és időben. Sopron kapcsolatrendszereinek változásai.) Bariska István, a Kőszegi Levéltár igazgatója ismertette.

- Érződik a tanulmányok szerzői közti összetartás - mondta a könyvet ajánló levéltár-igazgató. Különösen fontos, az az új szemlélet, amely felfedezhető abban, ahogyan a szerzők az adott témához álltak, hiszen a város szépsége már önmagában a legalább ilyen szép és értékes munkára kötelezi a kutatókat.
    A második bemutatott kötet szintén szorosan Sopron 1277-es szabad királyi városi rangra emeléséhez kötődik.
    Bircher Erzsébet, a Bányászati Múzeum igazgatója ismertette a Kincseink. Tárgyak Sopron 725 éves történetéből” című többszerzős, kiállítási katalógust, amely a Lábasházban, a tavalyi év őszén kiállított tárgyakat mutatja be. Bár a kiállítás ma már nem látható, a kötet önállóan is nagyon értékes, hiszen azokat a tárgyakat mutatja be, amelyek számunkra ma már kincsek. A katalógus békés világot tükröz, talán békésebbet is, mint a város története.
 

A soproni molnárok céhkannája, 1678.

A soproni szűcsök temetési jelvénye, 1629.

    Ezt követően Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója ismertette Turbuly Éva Sopron vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1595–1608 című kötetét. Ezt a könyvet elsősorban a történészek és a kutatók forgathatják nagy haszonnal, hiszen a kutatásokat ez nagyban megkönnyíti.

Horváth József ismertette a könyv szerkezetét, elmondta milyen szempontok alapján érdemes azt kézbe venni. Kiemelte a mutatók (időrendi-, helynév-, név-, tárgymutató) különösen jó összeállítását, ami további segítséget jelent a könyv használóinak.
    A rendezvényen bemutatott, ismertetett három kötetre joggal lehet büszke a város teljes közönsége.

Krisch András

Kapcsolódó cikk:

Kincseink és akik mögöttük vannak