CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. május 16., péntek 16:33


A kismartoni delegációval salzburgi vendégek is érkeztek- A finnországi Seinäjoki tovább szeretné erősíteni a kapcsolatokat

Testvérvárosi küldöttségek, külföldi vendégek a városházán

Testvérvárosi küldöttségek, külföldi vendégek látogatása a városházán

A kismartoni delegációval salzburgi vendégek is érkeztek

    Tizenegy fős kismartoni (Eisenstadt) és salzburgi küldöttség együtt járt ma a soproni városházán, ahol Wilfing Ferenc polgármesteri tanácsadóval folytatott megbeszélésen a vendégek tájékozódtak a régiós és a régió határain túlmutató – különösképpen az oktatás területén – való jövőbeni együttműködés lehetőségeiről.
    A kismartoni alpolgármester vezette delegáció tagjaként Dr. Fritz Krutzler, a Burgenland tartományi iskolatanács elnöke elmondta, az oktatásban való együttműködés igen jó példája a fertődi és soproni iskolák együttműködése, ugyanakkor a soproni, óvodai szinttől tervezett, háromnyelvű oktatás modelljének burgenlandi bevezetését – a soproniak tapasztalatára is alapozva – a burgenlandi oktatás egy jövőbeli lehetőségének tartja.

Dr. Fritz Krutzler, Wilfing Ferenc, Gerhard Schäffer

    A salzburgiak küldöttségét Gerhard Schäffer, a salzburg tartományi iskolatanács elnöke vezette.
 


***

Vendégek Finnországból - Seinäjoki tovább szeretné erősíteni a kapcsolatokat

    A Sopron finnországi testvérvárosából, Seinäjokiból érkezett tizennégy fős küldöttséget a délután folyamán Kalmár István alpolgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő fogadta. Timo Paavola, Seinäjoki város közgyűlésének elnöke átadta a finn testvérváros polgármestere részéről Sopron polgármesterének hozott levelet, ugyanakkor az együttműködés további erősítésének jövőbeli terveiről is szólt, amelyeknek egyik meghatározó területe az oktatás lehet.
 


Kránitz László, Kalmár István, valamint a finn delegációt vezető  Timo Paavola

    Timo Paavola arról is szólt, hogy ez év őszén rendezik meg Balatonfüreden a magyar-finn testvérvárosok konferenciáját, amely alkalommal újabb testvérvárosi delegáció látogat majd Sopronba.

    A delegációban résztvevő több oktatási szakember között jelen volt Tapio Varmola, a seinäjoki-i műszaki egyetem rektora, aki a soproni egyetemmel való, közel 9 éves együttműködésről szólt.

    A Seinäjoki Politechnic egy 10 éve, több oktatási helyen működő intézmény, amely több, a soproni egyeteméhez hasonló szakterületeken – faipar, fafeldolgozás, közgazdaság – képez szakembereket, és amely eddig is a diákcsere-, illetve tanárcsere- kapcsolatot tartott fenn a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel.
 


Tapio Varmola, a seinäjoki-i műszaki egyetemet bemutató kiadványt ad át Kalmár István alpolgármesternek 

    A finn partnerek a diákok és tanárok eddigi cseréje mellett, a kutatás-fejlesztés területén szeretnének további szorosabb együttműködést. A seinäjokiból érkező vendégek nem titkolt célja volt az is, hogy az uniós csatlakozás küszöbén álló Magyarország, és a már uniós tag Ausztria különböző területeit egyaránt összehasonlítsák. A találkozón elhangzott: örvendetes, hogy a városvezetés szintjén jól működő testvérvárosi kapcsolatnak létezik egy, a civil együttműködés szintjére is kiterjesztett vonulata.
 


A finn vendégek megtekintették az átépítés alatt levő dísztermet 

    A felsőfokú oktatási intézmény rektora egyúttal meghívta Sopron városát a seinäjoki-i egyetem fennállása 10 .évfordulója alkalmából, ősszel tartandó ünnepségre.

T.É.