CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 22., csütörtök 22:00


Honvédelem 1900-1945-ig

     Honvédelem 1900-1945-ig

    A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban műkődő Soproni Nemes Magyar Társaság legutóbbi ülésén a Honvédelem Napja alkalmából (május 21.) ifj. Sarkady Sándor történész-könyvtáros tartott előadást a Donnál harcolt soproniakról.
    A történelmi tények bemutatását követően az előadó hangsúlyozta: a Don-kanyart megjártak közül a szerencsésebbek évtizedekig csak szűk családi körben beszélhettek arról, hogy ott voltak Pestkovatkánál, Boldirevkánál, Urivánál, Storozsevojnél a -42 fokos hidegben.  Nagyon sokan távoztak már közülünk, magas kort megérve. Halálukig reménykedve abban, hogy valaki megkérdezi tőlük: mi történt a haza határaitól 2000 km-re? Az utókor feladata, hogy a hőseik emlékét ápolja, akiknek áldozata kötelez mindenkit arra, hogy a jelenben úgy éljen és haljon, hogy méltó legyen a magyar névre - mondta az előadó.
    Az előadást korabeli filmdokumentumokból összeállított filmvetítés követte.
Az igen szemléletes, ugyanakkor megrázó erejű előadást követően a résztvevők megtekintették a Honvédelem 1900-1945-ig című, eredeti, korabeli tárgyi relikviákból, kiadványokból álló kiállítást.
 

Haris Márton, a Soproni Nemes Magyar Társaság elnöke 

    Ifj. Sarkady Sándor nem csak szenvedélyes kutatója, alapos ismerője a témának és a kornak, hanem relikviák gyűjtője is egyben, és nem utolsó sorban a korabeli dokumentumok és kutatási források ismerője. Előadása alatt a hallgatóságnak gyakran támad az az érzése, hogy egy szemtanú beszámolóját hallgatja. Ezért is teszi fel magának minden, a magyar nép történelme iránt a rendezvényen megjelent érdeklődő, hogy a  mintegy – nagyrészt a hagyományőrzőkből álló – húsz fős társaság mellett a tegnapi (és az összes hasonló jellegű rendezvényen) miért nem ülnek ott (legalább) a történelem- és irodalomtanárok, diákjaik társaságában?
 

Ifj. Sarkady Sándor történész

    Haris Márton, a Soproni Nemes Magyar Társaság elnöke elmondta: a Honvédelem 1900-1945-ig kiállítás, amely  további tárgyakkal, anyagokkal bővül még,
 két hétig lesz látható a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum II. emeleti dísztermében, ahol munkanapokon 16-19 óra között áll nyitva az érdeklődők előtt. A szervezők a Berzsenyi Dániel Líceum  és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja arra kéri a csoporttal érkező látogatókat, hogy szándékukat a Líceum 99-512-430 -as telefonszámán előre jelezzék.
 

T.É.

Kapcsolódó oldalak:

Soproni katonák a Donnál