CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. május 23., péntek 11:34


Falco innen, Falco onnan


Falco innen, Falco onnan


Bizonyára a véletlen műve, hogy a szombathelyiek ugyanazon napon két oldalról is rálátást kaptak egyetlen "név"-re: a Falco-ra. A Falco Rt. vezérigazgatójával a Vas Népe közöl beszélgetést, míg Gráczer Györgyöt, a Falco sportklub ügyvezetőjét a Savaria Fórum szólaltatta meg.

A neves férfi kosárlabdacsapat ebben a bajnokságban hetedik lett - a célkitűzés azonban a hatba jutás volt. Anyagi gondokról lehet hallani... miszerint a gyengébb teljesítménynek olyan oka is van, hogy a csapatnál játszó külföldiek rendszeresen kaptak fizetést, a magyarok esetleg nem... Gráczer György szerint a pénznek nem szabad ilyen szinten szerepet játszani. A kosárlabda kluboknál a férfi mezőnyben alig van csapat, amelyik ne tartozott volna legalább két-három hónappal a játékosainak. Az Albacomp, a Paks és a Kecskemét voltak azok, amelyek mindig mindent pontosan ki tudtak fizetni, a nőknél a GYSEV. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, jelenleg is tartozik még a Falco játékosoknak, vannak biztosan távozó, vannak valószínűsíthetően elmenő játékosok, és új edző sincs még.

Idézet a beszélgetésből:

- Beszéljünk még a pénzről. Gyorssegélyt kaptak a várostól nemrég.

- Igen, és nagyon köszönjük, hogy a kritikus február-márciusi időszakban az éves támogatásból az időarányosnál sokkal nagyobb összeget utalt a számlánkra. Tizenkilenc milliót kaptunk.

- Viszont, gondolom, jó lenne, ha ezután sem felejtenék el a csapatot.

- Bizakodunk abban, hogy az a huszonöt millió, amit a közgyűlés megszavazott, nem a végső összeg. Reméljük, hogy a gyengébb eredmény ellenére a város látja a csapat értékeit, és nem hagy minket cserben. De minderre - úgy vélem - a nyár folyamán kapunk választ.

A faipari nagyvállalat Falco-ról ezeket tudhattuk meg a Mélyülő válság a faiparban című cikkből.

A faipar komoly válságot él át, a Falco Rt.-nek azonban van válasza a kihívásokra. Az elemzők azt jósolták, hogy 2002 második felére Nyugat-Európa dekonjunktúrája megszűnik, a térség gazdasága növekedésnek indul. Sajnos, ez nem így lett, sőt, még tovább mélyült a válság, ami Magyarországra is begyűrűzött, ugyanis nyugaton egyre kisebb lett az alacsonyabb értékű termékek, raklapok és egyéb csomagolóanyagok iránti kereslet. A faipar másik ágában, a falemeziparban egy kicsivel jobb a helyzet. A környezet- és egészségvédelmi szabályok betartása azonban itt is jelentős beruházásokat igényelt és igényel. Gond ezenkívül, hogy Nyugat-Európa kelet-európai piacokra igyekszik eladni az otthon nehezen értékesíthető termékeit, így az elmúlt évben például 150 ezer köbméter falemez jött be az országba, rendkívül nyomott áron... Ez a hazai termékek árát is lejjebb nyomta. Ehhez jött még a forint árfolyam-alakulásának hatása. Fekete Lajos, a Falco Rt. vezérigazgatója szerint azonban "A Falco Rt. szerencsére olyan tőkeerős, a nyugati cégekkel már összemérhető kapacitású üzem, hogy ezeket a gazdasági csapásokat tudja kezelni, s vannak eszközei a védekezésre." Ezt a jelentős beruházások is bizonyítják: beindítottak egy közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást, s összesen 1,2 milliárd forint értékben új felületkezelő-sort és egy raktárat építenek.

Cementkötésű faforgácslap - építőipari és belsőépítészeti alapanyag


A kép forrása: www.falco.hu

Sebők Lili