CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. május 23., péntek 13:35


Ülést Tartott a Hármas Duna-vidék Eurórégió Területfejlesztési és Közlekedési Bizottsága

Ülést Tartott a Hármas Duna-vidék Eurórégió Területfejlesztési és Közlekedési Bizottsága

    Győrött, a Megyeházán tartotta ülését a közelmúltban a Hármas Duna-vidék Eurorégió Területfejlesztési és Közlekedési Bizottsága. A találkozóra a kapcsolatfelvétel és a tapasztalatcsere szándékával burgenlandi szakemberek is meghívást kaptak.

    Az esemény előzményei közé tartozik, hogy Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése és a Csallóköz-Mátyusföldi Regionális Társulás felismerve azokat a fejlődési lehetőségeket, amelyek a térségben élőket szorosan összekötik, valamint a határmenti együttműködések terén meglévő és formálódó kapcsolatokat, 2001 januárjában megalapította a Hármas Duna-vidék Eurorégiót.

    Ennek Alapító Okiratában az alábbi kiemelt célokat fogalmazták meg:
 - segítik, koordinálják a területükön működő szervezetek együttműködését, azok önállóságát tiszteletben tartva;
 -  a már működő önkormányzati és területfejlesztési rendszereikre alapozva tovább erősítik jószomszédi kapcsolataikat;
- együttműködésük eszközeit tovább bővítik;
 - területfejlesztési programjuk kidolgozását és megvalósítását magasabb szintre emelik;
- az általuk képviselt területek és országok Európai Uniós csatlakozásának előkészítése minél eredményesebb legyen;

    A Hármas Duna-vidék Eurorégión belül 6 munkacsoportban/bizottságban folyik a közös munka (Gazdasági és Foglalkoztatásügyi, Kulturális és Idegenforgalmi, Szociális és Egészségügyi, Területfejlesztési és Közlekedési, Oktatási, Ifjúsági és Sport, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Katasztrófavédelmi Bizottság).
    A korábbi delegáltak megbízatása 2002 őszéig, az előző megyei képviselőtestület mandátumának megszűnéséig tartott.
    Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése március 14-i ülésén választotta meg a megyei képviselő-testületet és a megyét (többek között) a Hármas Duna-vidék Eurorégióban 2003-2006 között képviselő személyeket.
    A Hármas Duna-vidék Eurorégió Területfejlesztési és Közlekedési Bizottságának tagjai a közelmúltban Győrött, a Megyeházán találkoztak. Az ülésre burgenlandi szakemberek is meghívást kaptak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy általuk a Bizottság tagjai az Euregio West/Nyugat-Pannóniában (röviden West-Pannon Eurégióban) már régóta folyó munkáról, hasonló projektekről tájékozódni tudjanak, illetve, hogy a megfelelő kapcsolódási pontok körvonalazódhassanak. A közelgő EU csatlakozás érdekében szükséges az országok azonos feladatait ellátó, de különböző módon érintkező szervezeteinek feladatait egyeztetni.
    Firtl Mátyás, a Megyei Közgyűlés általános alelnöke a bizottság ülésén kiemelte: " A gazdaság egészének egyik alapvető vetülete a közlekedési infrastruktúra kérdése, ezért rendkívül fontos, hogy Győr-Moson-Sopron megye e téren is megfelelő módon tudjon szomszédaihoz kapcsolódni."

P.Z.