CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. május 23., péntek 20:55


Részleges napfogyatkozás


2003. május 31-e szombat. Legalábbis szerintem...


Részleges napfogyatkozás


Ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy jövő szombaton részleges napfogyatkozás lesz. Gyorsan rákerestem a neten, de lehet, hogy ez volt a gond, hogy nem itt kellett volna, mert (bár ez nem a reklám helye) én a Hírkereső nevű helyen kerestem... Találtam mindjárt három linket.

http://ma.hu/page/cikk/ae/0/41512/1

http://ma.hu/page/cikk/ae/0/41628/1

http://fn.hu/cikk.php?cid=60255&id=3

Az elsővel, szerintem, nincsen semmi baj. (Ám - főleg a továbbiak ismeretében - lehet, hogy csak figyelmetlen voltam...) A vicc az, hogy az első és a második egy nap eltéréssel ugyanazon a webhelyen található... ám a másodiktól már az ember hátán kicsit feláll a szőr. Nem egyetlen alkalommal fordul elő a cikkben, hogy vasárnap, vasárnap. A dátum május 31!! Nézzék meg Önök is, én is megnéztem, hátha nekik van igazuk... Május 31-e SZOMBAT.

De aztán ott van a harmadik link, azaz egy harmadik cikk. A helyesírási hibát, miszerint a "harmincegyedikén" számmal leírva esetében nem kell a kötőjel elé pontot tenni, söpörjük is le az asztalról, végül is biztosan nincs korrektor a lapnál. De az, hogy a harmadik bekezdésben ezt olvasom: "Emiatt nagyon jó rálátás kell az északnyugati horizontra" - az igazán meglepett. Nem mindig szoktam "hajnalban" kelni, de mostanában többször is megesett - és "furcsa módon" a Nap az évmilliós hagyományok szerint egyik napon is, amikor láttam, másik napon is, amikor láttam, NEM észak-nyugati irányban dugta föl a szép piros homlokocskáját! Ráadásul a következő mondatban már keletről van szó. Hm. És megintcsak HM!!!

A problemák sora még nem ért azonban véget. Nézem - forrás: Élet és Tudomány, s ez linkként szerepel ( http://www.eletestudomany.hu/ ), tehát rákattintva kikötök az Élet és Tudomány oldalán. Nézem. A címoldalon lévő cikkek között nem láttam a napfogyatkozásosat... Nem baj, gondoltam, ott a "Kereső" link, rákattintok, bejön. Beírom: napfogyatkozás. Válasz: "Method Not Allowed The requested method POST is not allowed for the URL /kereses.htm. Apache/1.3.9 Server at www.eletestudomany.hu Port 80" Hát... erre is azt mondom: HM!! De nagyon nagy betűkkel. Főleg, hogy kipróbáltam azon egyszerű szóval is a keresést, hogy "Hold", mert, gondoltam, hátha pont a napfogyatkozás nincs benne a keresőben... De sajnos, igaz az üzenet, mert erre is ugyanazt kaptam: "Method Not Allowed The requested method POST is not allowed for the URL /kereses.htm. Apache/1.3.9 Server at www.eletestudomany.hu Port 80"

Pedig igazán szívesen megnéztem volna, vajon az Élet és Tudományban is északnyugati oldalról szólnak-e... mert ennyi blődség után erősen elkapott a kötözködhetnék. Amúgy: jó Napnézést, Kedves Olvasóim! Javaslom a következő linket:

http://polaris.mcse.hu/honap_temaja/2003/200305/

Az alábbi kép is innen származik.


A fogyatkozás fázisai Budapestről nézve

Sebők Lili