CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 24., szombat 23:50


Két napon át nemes borok és jó muzsika a Fő téren

12. Soproni Borünnep

12. Soproni Borünnep
Két napon át nemes borok és jó muzsika a Fő téren

- Fúvószenekarunk, mint ötletgazda 1992-ben szervezte az első Soproni Borünnepet a borkultúra terjesztésére, a borvidék jobb megismerése céljából.
A rendezvény helyszíne a Várisi zenepavilon és környéke volt - mondta el Weinberger Károly, a Soproni Városi Fúvószenekar Alapítványának titkára, a borünnep fő szervezője és ötletgazdája.


Kalmár István alpolgármester köszöntője
-  Azt szeretettem volna elérni, hogy a Soproni Városi Fúvószenekar tevékenységéhez valami maradandó nevezetesség fűzödjön, másrészt a már meglévő sörnapokkal való párhuzam, illetve a bor nemessége és a borvidékünk által Sopronhoz való szoros kapcsolata, szintén a borünnep létrehozásának szükségességét adta; a  borfogyasztásikultúrának az őt megillető színvonalra emelése szintén kitűzött célja volt a rendezvénynek


    Az eleinte egynapos rendezvényt a jubileumi 5. évben bővítettük kétnaposra. A város akkori kérésére az ezt követő évtől a helyszín a Fő tér lett, melynek elsődleges célja a belvárosi élet kiterjesztése, a turistaszezon kibővítése volt. Ez volt saz az időpont, amelytől kezdve Spron városa támogatja a rendezvényt különféle mértékben, melynek fejében a színvonal tartására is ösztönöz bennünket.

Eleinte egységes sátorban, később faházakban mérték a gazdák a Soproni és környéki borokat. Volt alkalom, amikor Ausztriából, Szlovákiából is jöttek gazdák, így a választék is bővült - ismertette vázlatosan a Soproni Borünnep"múltját" Weinberger Károly .
Elmúlt években a cyberpress is rendszeresen beszámolt az eseményekről.
Az idei, 12. Borünnep május 24-25-én a Fő téren várja látogatóit.

A bemutatkozó borosgazdák, borozók között a Bacchus Borozó, a Csapó Pince (Fertőrákos), a Hauer Pince Balf, A Jandl Pincészet, a Taschnervin, a Székely Borászat, a Vincellér Ház, a Weingut Sommer (Meggyes-Mörbisch), a Bercsényi Borozó, a Hartmann-Zeberer, az Iváncsics-Roll Pince, Németh Antal (Balf), a Stubi Borozó, a Tátrai Pince, a Vinex Borászat, a Weininger Pincészet kínálja borait a soproniaknak és a rendezvényre látogató vendégeknek.
A hagyományok szerinti, finom nedű kóstolása mellé a hangulatteremtő muzsikát a következő fellépők szolgáltatják: Abenberg Fúvószenekara (Németország), a Bánfalvi Énekkar, a Brennbergi Énekkar, a Deutschkreutzi Fúvószenekar (Ausztria), a Kőszegi Fúvószenekar, a Mosonmagyaróvári MOFÉM Fúvószenekar, a Sárvári Fúvószenekar, a Soproni Juventus Fúvószenekar, A Soproni Majorett Csoport, a Schattendorfi Fúvószenekar, a Szombathelyi Ifjúsági Fúvvósok, a        Testvériség Tánccsoport, a Téti Fúvószenekar, a Varasdi Fúvószenekar (Horvátország), valamint a rendező a Sopron Városi Fúvószenekar.
A mai hagyományos ünnepélyes felvonulás és megnyitó után kezdetét vette a kétnapos színes, szórakoztató program, amelyen holnap 11.00 órakor a a Soproni Történelmi Borvidék Borversenyének eredményhirdetésére is sor kerül.

Webkameránk lencséjén át így látták a rendezvényt a világon bárhonnan

 


T.É.

Fotó: Gludovátz Attila