Bodzavirág fesztivál Fertőbozon
Bodzavirág fesztivál
Nem csak képletesen szólva, hanem a valóságban is
bodzaillat lengi be a Fertő-mentét.
A bodzavirág ünnepe, a második alkalommal megrendezett
Bodzavirág Fesztivál vonzotta ma Fertőbozra nem csak a helybelieket, hanem
– a több száz résztvevő között – a környék több településének lakóit is.
Az ünnepi eseményen Henn Márton polgármester köszöntötte
a megjelenteket, majd Szabóné Szűcs Ildikó, Markotabödöge polgármestere
nyitotta meg a fesztivált. A polgármester asszony arról beszélt, hogy gondjaik,
hétköznapjaik mellett a kis lélekszámú településeknek is szükségük van
az ünnepekre; arról is szólt, hogy fejlődésük, életminőségük javítása
érdekében fontos a kistelepülések együttgondolkodása, összefogása.
|
Henn Márton polgármester, a műsorvezető és Szabóné
Szűcs Ildikó Markotabödöge polgármestere |
Markotabödöge az a település, ahol immár ötödik alkalommal
rendezték meg az Uborka Fesztivált, amelynek – hagyományossá vált
– időpontja szeptember első szombatja. A markotabödögei uborkafesztivál
adta az ötletet Fertőboz polgármesterének a bodzavirág fesztiválra.
Szabóné Szűcs Ildikó a megnyitó után egy pohár friss bodzaital mellett
mondta el, hogy követendő példának tartja a Fertő-menti települések összefogását,
amelyhez hasonló javára válna a tizenegy Tó-közi településnek is.
S bár úgy tudni, hogy Fertőboz mind magyar, mint
német elnevezése egyaránt a bodzához kötődik, annak ellenére a név nem
az egyetlen és legfontosabb oka annak, hogy a fesztivál megrendezésre került
és másodszorra is sikere van. Sokkal inkább az, hogy az esemény időpontjára a figyelem
a Fertő-menti településre irányul, látogatók érkeznek és keresik azt, ami
immár Fertőboz egyik sajátossága: a bodzából készült ételeket, italokat,
és természetesen a jó kedvű együttlétet, ugyanakkor felfedezik a vidék többi értékét, látnivalóját.
A fertőboziak pedig színes műsorral, bodza-alapanyagból
készült különleges ételekkel, italokkal, bográcsgulyással, halászlével
várták és vendégelték meg a Rozi Bozi parkolójában felállított sátorba
betérőket.
|
Készül a bográcsgulyás
|
A jó hangulatról a Fertőrákosi Fúvósok, a Balfi Dalárda,
a Pom-Pom Lady-k, a nagycenki táncosok, a Fertőendrédi Juniorok, a nagycenki
Hársfa Néptánc Egyesület, H. Nagy Cecilía gondoskodtak.
x
|
A Fertőrákosi Fúvósok
|
|
A Balfi Dalárda
|
|
Pom-Pom Ladyk
|
|
H. Nagy Cecilía
|
Olvasóinknak a szervezők jóvoltából néhány bodza-különlegesség recepjét
is közreadjuk.
Rántott bodzavirág
Friss bodzavirágot sűrű palacsintatésztába mártunk a száránál fogva,
majd pár pillanatra forró olajba tesszük. Lecsepegtetjük, megcukrozzuk.
Kézből fogyasztható!
Képviselőfánk bodzavirágkrémmel
A képviselőfánkok krémjébe belefőzzük a bodza-virágokat, majd ezzel
a krémmel töltjük a fánkot.
Bodzás palacsinta
A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolunk. Kisütés után
bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltjük.
Gyümölcsrizs bodzavirággal
A hideg gyümölcsrizst felében tejjel, felében bodzaszörppel készítjük
friss morzsolt bodzavirágot is belefözve. Gyümölcsökkel (eper, cseresznye
- mert éppen ezek érnek) + tejszínhabbal, bodzavirággal, citromfűvel vagy
mentalevéllel díszítjük.
Bodzadzsem
Főzzünk 80 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot, majd tegyünk bele 1 kg
megtisztított, jól megérett bodzabogyót, és erős tűzön főzzük ne túl sűrűre.
Forrón tegyük üvegekbe majd szárazon, dunsztoljuk. Készíthetjük fele-fele
arányban szilvával keverve is.
Bodzaszörp (télire)
40 szép bodzavirág, 5 liter víz, 4 citrom (2 héjastól, 2 hámozva),
4 kiló cukor, 12 deka citromsav,
1 evőkanál szalicil.
A vizet felforraljuk, és amikor langyosra hűlt, mindent beleteszünk.
A virágokat nem kell megmosni, viszont csak tiszta levegőjű helyről szedhetjük.
Az egészet jól összekeverjük és 5 napig érleljük. A hatodik napon leszűrjük,
üvegekbe töltjük. Hígítva használjuk fel.
Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra)
5-6 jókora bodzavirágot beáztatunk 5 liter vízbe 2 napra. Leszűrjük,
beleteszünk egy vékonyra karikázott citromot, 70-80 deka cukrot és 1 deka
borkősavat. 2-3 napig állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, majd széttöltjük
üvegekbe.Lehűtjük, és máris fogyasztható. Ezt nem kell hígítani.
|