CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 25., vasárnap 23:50


Bodzavirág fesztivál Fertőbozon

Bodzavirág fesztivál

    Nem csak képletesen szólva, hanem a valóságban is bodzaillat lengi be a Fertő-mentét.
    A bodzavirág ünnepe, a második alkalommal megrendezett Bodzavirág Fesztivál vonzotta ma Fertőbozra nem csak a helybelieket, hanem – a több száz résztvevő között – a környék több településének lakóit is.

    Az ünnepi eseményen Henn Márton polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Szabóné Szűcs Ildikó, Markotabödöge polgármestere nyitotta meg a fesztivált. A polgármester asszony arról beszélt, hogy gondjaik, hétköznapjaik mellett a kis lélekszámú településeknek is szükségük van az ünnepekre; arról is szólt, hogy fejlődésük, életminőségük javítása érdekében fontos a kistelepülések együttgondolkodása, összefogása.
Henn Márton polgármester, a műsorvezető és Szabóné Szűcs Ildikó Markotabödöge polgármestere

    Markotabödöge az a település, ahol immár ötödik alkalommal rendezték meg az Uborka Fesztivált, amelynek – hagyományossá vált –  időpontja szeptember első szombatja. A markotabödögei uborkafesztivál adta az ötletet Fertőboz polgármesterének a bodzavirág fesztiválra.
Szabóné Szűcs Ildikó a megnyitó után egy pohár friss bodzaital mellett mondta el, hogy követendő példának tartja a Fertő-menti települések összefogását, amelyhez hasonló javára válna a tizenegy Tó-közi településnek is.

    S bár úgy tudni, hogy Fertőboz mind magyar, mint német elnevezése egyaránt a bodzához kötődik, annak ellenére a név nem az egyetlen és legfontosabb oka annak, hogy a fesztivál megrendezésre került és másodszorra is sikere van. Sokkal inkább az, hogy az esemény időpontjára a figyelem a Fertő-menti településre irányul, látogatók érkeznek és keresik azt, ami immár Fertőboz egyik sajátossága: a bodzából készült ételeket, italokat, és természetesen a jó kedvű együttlétet, ugyanakkor felfedezik a vidék többi értékét, látnivalóját.
    A fertőboziak pedig színes műsorral, bodza-alapanyagból készült különleges ételekkel, italokkal, bográcsgulyással, halászlével várták és vendégelték meg a Rozi Bozi parkolójában felállított sátorba betérőket.


Készül a bográcsgulyás 

    A jó hangulatról a Fertőrákosi Fúvósok, a Balfi Dalárda, a Pom-Pom Lady-k, a nagycenki táncosok, a Fertőendrédi Juniorok, a nagycenki Hársfa Néptánc Egyesület, H. Nagy Cecilía gondoskodtak.
x

A Fertőrákosi Fúvósok
A Balfi Dalárda
Pom-Pom Ladyk
H. Nagy Cecilía

Olvasóinknak a szervezők jóvoltából néhány bodza-különlegesség recepjét is közreadjuk.

Rántott bodzavirág
Friss bodzavirágot sűrű palacsintatésztába mártunk a száránál fogva, majd pár pillanatra forró olajba tesszük.  Lecsepegtetjük, megcukrozzuk. Kézből fogyasztható!

Képviselőfánk bodzavirágkrémmel
A képviselőfánkok krémjébe belefőzzük a bodza-virágokat, majd ezzel a krémmel töltjük a fánkot.

Bodzás palacsinta
A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolunk. Kisütés után bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltjük.

Gyümölcsrizs bodzavirággal
A hideg gyümölcsrizst felében tejjel, felében bodzaszörppel készítjük friss morzsolt bodzavirágot is belefözve. Gyümölcsökkel (eper, cseresznye - mert éppen ezek érnek) + tejszínhabbal, bodzavirággal, citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.

Bodzadzsem
Főzzünk 80 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot, majd tegyünk bele 1 kg megtisztított, jól megérett bodzabogyót, és erős tűzön főzzük ne túl sűrűre. Forrón tegyük üvegekbe majd szárazon, dunsztoljuk. Készíthetjük fele-fele arányban szilvával keverve is.

Bodzaszörp (télire)
40 szép bodzavirág, 5 liter víz, 4 citrom (2 héjastól, 2 hámozva), 4 kiló cukor, 12 deka citromsav,
1 evőkanál szalicil.
A vizet felforraljuk, és amikor langyosra hűlt, mindent beleteszünk. A virágokat nem kell megmosni, viszont csak tiszta levegőjű helyről szedhetjük. Az egészet jól összekeverjük és 5 napig érleljük. A hatodik napon leszűrjük, üvegekbe töltjük. Hígítva használjuk fel.

Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra)
5-6 jókora bodzavirágot beáztatunk 5 liter vízbe 2 napra. Leszűrjük, beleteszünk egy vékonyra karikázott citromot, 70-80 deka cukrot és 1 deka borkősavat. 2-3 napig állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, majd széttöltjük üvegekbe.Lehűtjük, és máris fogyasztható. Ezt nem kell hígítani.