CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. május 26., hétfő 14:31


Szerdán ülésezik a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács- Megalakult a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége

Régiós események

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ülésezik 2003. május 28-án, szerdán, Gyõrben, a Megyeháza Dísztermében.
Az ülés napirendjén – többek között – a következõ témák szerepelnek: Beszámoló az elõzõ tanácsülés óta eltelt idõszak eseményeirõl (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke), Tájékoztatás a Regionális Felkészülési Program (RPP) megvalósításáról (Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje), Tájékoztatás a Nemzeti Fejlesztési Terv aktuális tervezési és egyeztetési folyamatáról (Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje),  Tájékoztatás a "Térség- és településfelzárkóztatási Célelõirányzat" regionális pályázatról (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke), A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. felkészülése a Regionális Operatív Program közremûködõ szervezeti feladatainak ellátására (    Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje),  A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2003. évi költségvetésének módosítása (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke),  Tájékoztatás a KSH kistérségi felülvizsgálatáról (Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje),  Tájékoztatás az Eurégió West/Nyugat-Pannónia féléves mûködésérõl (Elõterjesztõ: Markó Péter, a Nyugat-Pannónia Eurégió elnöke), A projektfejlesztés 2003. évi kiemelt támogatási formái: Európai Pályázatelõkészítõ Alap, MATRA, Térségi Konzultációs Napok, (Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje), Tájékoztatás a közigazgatási reform elõkészítésének és a területfejlesztési törvény módosításának folyamatáról (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke), A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. 2002. évi közhasznúsági jelentésének elfogadása (Elõterjesztõ: Gyõrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli RFÜ ügyvezetõje), A Phare "Tükörprogram" 2001. évi programjában támogatott projektek záró beszámolójának elfogadása (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke),  Tájékoztatás a Regionális Fejlesztési és Képzési Stratégiáról (Elõterjesztõ: Turbók Arnold Bertalan, Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága, igazgató), A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Felügyelõ Bizottsága tagjainak megválasztása (Elõterjesztõ: Kiss Bódog Zoltán, a Nyugat-dunántúli RFT elnöke).

Megalakult a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége Öt nyugat-dunántúli kamara – a soproni, a nagykanizsai, a Gyõr-Moson-Sopron megyei, a Vas, valamint a Zala megyei regionális kamarai szövetséget alakított.
Az EU-csatlakozásra való felkészülés jegyében valü együttmûködés intenzitásának és hatékonyságának növelése érdekében megkötött együttmûködési megállapodás a térségek gazdasági érdekeinek érvényesítését tûzte ki célul, az állápontok összehangolásával egyidejûleg. A megállapodás ugyanakkor a kamarák partneri rendszerének meghatározására is kitér, amely szerint a szövetségre lépett szervezetek a térségben mûködõ területfejlesztési tanácsokkal, a Sapard Hivatallal, a felsõoktatási intézményekkel,  idegenforgalmi bizottságokkal, a határmenti kamarákkal egyaránt partneri viszonyra és kapcsolatokra törekednek. Az öt kamarai elnök – Farkas Imre (Zala megye), Horváth Vilmos (Sopron), Kovács Antal (Nagykanizsa), Kovács Vince (Vas megye) –, vezetésével mûködõ szervezet fontosnak tartja a közös érdekeket szolgáló lobbitevékenységet, a tagjaik EU-s pályázati forrásokhoz való juttatását, szakmai vásárokon való megjelenésük összehangolt szervezését.