CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. május 26., hétfő 15:22


Uniós normák


Fuvarozók, magyar nyelv, szupersztár és Harley Davidson


Uniós normák


Fuvarozók

A közeljövő feladatairól és jogszabályi változásairól is szó esett azon a pénteki regionális fórumon, amelyet a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NIT-Hungary) Vas megyei irodája szervezett tagjainak. Dittel Gábor, az országos szervezet főtitkára hangsúlyozta: a magyar fuvarozók többsége már most teljesíteni tudná a szakmához jutás európai uniós feltételeit. Szólt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Ipartestület között született megállapodásról az integrációs tájékoztatás és felkészítés témájában. Az érdekeltek figyelmébe ajánlotta a NIT-Hungary honlapját, amelyen kétnaponta friss információk találhatók.

Európai kitekintésében beszámolt arról, hogy Németországban a 12 tonna feletti teherjárművekre ez év szeptember elsejétől bevezetik az úthasználati díjat. Az ellenőrzésre olyan műholdas rendszert alkalmaznak majd, amelyet Dittel Gábor szerint még a legleleményesebb vállalkozók sem tudnak majd kijátszani. A rendszer működését 3500 terminál szolgálja majd, az úthasználati díj hitelkártyával és készpénzzel egyaránt fizethető lesz.

Hasonló hír: 2004. január elsejétől a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járműveknek - beleértve az autóbuszokat is - Ausztriában is úthasználati díjat kell majd fizetni.

http://www.micrologica.com/

Magyar nyelv

Január elsejétől lépett hatályba a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá az egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételéről szóló törvény, melynek lényege: a hazai újságokban, rádió- és televízióműsorokban, az óriásplakátokon, középületeken, valamint a tömegközlekedési eszközökön idegen nyelvű reklámok és tájékoztató feliratok csak úgy jelenhetnek meg, ha a szöveg - ugyanakkora méretben - magyar nyelven is szerepel. A vasi fogyasztóvédelmi felügyelők a közelmúltbeli ellenőrzés során óriásplakátok és hirdetőtáblák esetében három esetben állapítottak meg kifogást.

http://www.wellpress.hu/

Szupersztár

Szerdán, május huszonnyolcadikán a szombathelyi Művelődési és Sportházban 19 órakor kezdődik a Jézis Krisztus Szupersztár című rockopera a budapesti Picoló Színház előadásában.

http://www.csongrad-megye.hu/

Harley Davidson

A hétvége három napján Szombathelyen többször is láthattunk (időnként) szirénázó, kék fényét használó rendőrautó, ezt követő két rendőrmotoros felvezetésével, valamint szintén kékfényes rendőrautó zárásával hosszú motoros menetet. A csillogó kétkerekűek a Harley Davidsonok családjába tartoztak. Városunkban rendezték meg a Harley Davidson-tulajdonosok országos, háromnapos baráti találkozóját. A Szombathely, Sárvár, Celldömölk, Zalaegerszeg motorosait összefogó West Hungary Chapter 15 tagja hívta meg az ország Harley Davidsonosait Szombathelyre találkozóra. A negyven motorost pénteken dr. Ipkovich György polgármester is köszöntötte, s reményét fejezte ki, hogy a találkozóból tradíció lesz.

www.fairviewc.ab.ca/

Sebők Lili