CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. május 28., szerda 10:24


Részleges napfogyatkozás május 31-én

Részleges napfogyatkozás május 31-én

Május 31-én, szombaton hajnalban gyűrűs napfogyatkozás lesz; az esemény Magyarországon részleges fogyatkozásként figyelhető meg. A jelenség tiszteletére a Stella Sopron bemutatót tart a KRESZ-parkban.

Gyűrűs napfogyatkozás során a Hold látszólagos átmérője valamivel kisebb a Napénál, így nem takarja el teljesen központi csillagunkat. Hazánkból a fogyatkozás második fele lesz látható, ráadásul már a napkelte időpontjától kezdve figyelemmel kísérhetjük a nem mindennapi jelenséget. Az északkeleti égbolton először egy "fél napkorongot" látunk majd felbukkanni, amely egy ideig tovább fogy. A maximális takaráskor (ami Magyarországon kb. 80%-os lesz) csak egy vékony sarló látszik a Napból, majd fokozatosan egyre nagyobb rész válik láthatóvá, míg végül a Hold és a Nap teljesen eltávolodik egymástól.

A fogyatkozás adatai Budapestre:
Napkelte: 4 h 54 min
Fedési maximum: 5 h 18 min
Fogyatkozás vége: 6 h 16 min

A Merkúr-átvonulással és részleges holdfogyatkozással "tarkított" május méltó csillagászati befejezése lesz a részleges napfogyatkozás, melynek megfigyelésére Sopronban bemutatót szervez a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron.
A bemutató helyszíne a KRESZ-park, azon belül a Citadella; az egyesület 4.45-től egészen az esemény végéig (kb. fél hétig) várja az érdeklődőket.

Fontos figyelmeztetés: a Napba megfelelő szűrő vagy védőszemüveg nélkül belenézni tilos!

A jelenségről bővebb tájékoztatót olvashatnak a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján:
http://www.mcse.hu

Szalai Tamás