CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 28., szerda 20:44


Eltérő tantervű iskolák megyei kulturális bemutatója

Eltérő tantervű iskolák megyei kulturális bemutatója

    Nem is olyan régen a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulóinak munkáiból nyílt kiállításon adtak számot a soproni iskola tanulói a kézműves szakkörökön egy év alatt tanultakról. A szépség iránti szeretet és érzékenység az  a szakkörökön a többi, előadó-műfajt művelők – az előadók, táncosok, színjátszók, zenészek – munkáját is jellemzik.
 

Társastánc a kozmutzások előadásában 

    Öt iskola diákjainak, pedagógusainak részvételével tizedik alkalommal rendezték meg az eltérő tantervű iskolák megyei kulturális bemutatóját Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
 

Az egyik díjazott hangszeres népdalcsokor

    A szóló ének, énekkar, hangszeres zene, népi gyermekjáték, társastánc, aerobic, néptánc, bábozás, színjáték kategóriákban közel 150 gyermek mutatta be azt, amit egy évi munkával az irodalmi, a zenei, a néptánc-szakkörökön tanult.
 

A csornai Arany János Iskola énekes-táncos csapata
A Kozmutza Flóra Iskola néptáncosai népi gyermekjátékot mutatnak be. 
A Doborjáni Ferenc Iskola táncosai

    Dr. Magas Lászlóné, a szervező iskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatója elmondta, a siker, a szereplés teremtette ünnepnapok mellett a tanulóknak rendkívül fontos a produkciókra való, kitartó munkát igénylő felkészülés időszaka. Év közben, amíg mások játszanak, vagy szórakoznak, addig a szakkörökön komoly munka folyik, amelynek az eredménye a közös fesztiválon mutatkozik meg, a mosolygós arcokon a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

    A rendezvényt Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki kiemelte: a kultúra területén bemutatott produkcióikkal az eltérő tantervű iskolák tanulói mindig is tehetségükről és rendkívüli képességeikről adtak számot. Szabó Miklós munkájukért köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, pedagógusoknak, szakkörvezetőknek.
 

Ütős hangszerek összhangja: a Doborjáni Iskola csoportja mini-koncertet adott

    ,,Amit odaadsz az a tied, amit magadnak tartasz, az elveszett..." mottó jegyében zajló kulturális fesztivál újabb örömnapja volt a csornai Arany János, a soproni Doborján Ferenc, a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás, a győri Radó Tibor, valamint a szervező, Kozmutza Flóra Általános Iskoláknak, amelyeknek felkészítő tanárai és vezetői egyaránt büszkék lehetnek tanítványaikra.

    A különböző kategóriákban az iskolák között vetélkedés is folyt. Az ének-zene tagozatban a Kozmutza Iskola első helyzett lett, a zsűri különdíját a csornai Arany János Iskola produkciója nyerte el. A mozgás-kategóriában a Doborjáni Iskola néptáncosai végeztek az első helyen, különdíjat pedig, a a győri radó Iskola aerobic-bemutatója kapta. A színjátszók kategóriájában a Radó Tibor Általános Iskola végzett az első helyen, a különdíjat a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Iskola bábosainak ítélte a zsűri, amely még nagyon sok dicséretet osztott ki az igazán színvonalas produkciók létrehozóinak.

T.É.